Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από τις ΗΠΑ να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός
Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.
Ρωσία και ΗΠΑ διαφωνούν για την ευθύνη της καταστροφής από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε την συμφωνίαεκεχειρίας στη χώρα.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμιζε χθες ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή, όταν έγινε η επίθεση.
Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα, υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης αρνείται την συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν και πρόσθεσε ότι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επανεγκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο Αντικαγκελάριος, είναι “να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών”, αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.
“Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες – ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό – τουλάχιστον μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον Ρώσο ηγέτη να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.
Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. “Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα”, δήλωσε στον Τύπο ο Γκάμπριελ.
Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα συναντηθεί σήμερα
Οι χώρες που απαρτίζουν τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ISSG) θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου Ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν διπλωμάτες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία προσπαθούν να περισώσουν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 ώρα Ελλάδας (14:00 ώρα Νέας Υόρκης).
Την ημέρα επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο πρακτορείο RIA Novosti.
Η ομάδα εργασίας σχηματίστηκε το 2015 κατά τις συνομιλίες στη Βιέννη και προεδρεύουν σ’ αυτή από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.
Εκτός των δύο δυνάμεων, απαρτίζεται και από τις εξής χώρες/ενώσεις: Αίγυπτος, Αραβικός Σύνδεσμος, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένα Έθνη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, Λίβανος, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ομάν, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, και Τουρκία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ