Ο προϋπολογισμός του 2017 βασίζεται σε υπερβολικούς στόχους, όπως σημειώνει η Citigroup σχολιάζοντας τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού
αξιωματούχου στο Reuters. Όπως σημειώνει, η ο προϋπολογισμός θα προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το επόμενο έτος λόγω της αύξησης των επενδύσεων και του τουρισμού, μετά από μια πτώση 0,3% το 2016. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 δεν θα διευκρινίζεται στον προϋπολογισμό, ενώ θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του (0,5% του ΑΕΠ).
Το πρόγραμμα διάσωσης θέτει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ, και στο 3,5% το 2018, αλλά και οι δύο εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 175,8% το 2017, κάτω από το περίπου 180% το 2016, όπως αναφέρει το Reuters.
Παράλληλα, η Citi σημειώνει ότι το οικονομικό κλίμα υποχώρησε ελαφρά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Κομισιόν, στο 91,4 από 92,5 τον Αύγουστο, αναστρέφοντας μέρος της αύξησης που καταγράφηκε μετά την πρώτη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Μάιο.
Όπως προειδοποιεί η Citi, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις έχουν υποχωρήσει, το πεδίο για μια ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο, αλλά ετησίως υποχώρησε 1%, με την ιδιωτική κατανάλωση να συνεχίζει να σημειώνει βουτιά.
Όπως τονίζει, με το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών να παραμένει βαθιά αρνητικό (γύρω στο -6% του διαθέσιμου εισοδήματος από τα μέσα του 2015) και με τα συνεχιζόμενα capital controls που περιορίζουν τις εξαγωγές, είναι απίθανο να μπει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης σύντομα.
Ελ. Κούρταλη
capitalgr