H τεχνολογία κατακράτησης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS) παραμένει σήμερα ακριβή, θεωρητικά όμως μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να επιτρέψει τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Το επόμενο διάστημα, η Ελβετία αναμένεται να εγκαινιάσει την πρώτη εμπορική μονάδα που απορροφά το CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα και το διοχετεύει σε ένα θερμοκήπιο, όπου το αέριο λειτουργεί ως λίπασμα για την ανάπτυξη των φυτών.
Σε άλλες χώρες, πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή καυσίμων και πρώτων υλών για τη χημική βιομηχανία.
Το βρετανικό σχέδιο διαφέρει, καθώς αφορά την αποθήκευση του CO2 που απελευθερώνεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες λειτουργούν με κάρβουνο ή φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρει το BBC, η Κοινοβουλευτική Συμβουλευτική Επιτροπή CCS, αποτελούμενη από ειδικούς και βουλευτές όλων των μεγάλων κομμάτων, προτείνει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη δικτύου αγωγών οι οποίοι θα ξεκινούν από τα ρυπογόνα εργοστάσια και θα καταλήγουν κάτω από το βυθό της Βόρειας Θάλασσας. Η διαχείριση του δικτύου θα έπρεπε στη συνέχεια να ανατεθεί στη βιομηχανία.
Το CO2 θα αποθηκευόταν στον ελεύθερο χώρο που έχει δημιουργηθεί βαθιά στο υπέδαφος από την εξάντληση παλιών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος για τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας του δικτύου θα ήταν μόλις 85 λίρες (100 ευρώ) για κάθε μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος, ποσό συγκρίσιμο με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μέχρι το 2050, το δίκτυο αγωγών θα μπορούσε να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές της βιομηχανίας και να προσφέρει εξοικονόμηση 5 δισ. λιρών το χρόνο σε σχέση με τις εναλλακτικές.
Σύμφωνα όμως με το BBC, οι επικριτές του σχεδίου εκτιμούν ότι η κατασκευή ενός τόσο ακριβού δικτύου θα παρατείνει για δεκαετίες την εξάρτηση της Βρετανίας από το φυσικό αέριο.
«Ανυπομονούμε να διαβάσουμε την έκθεση για το CCS» περιορίστηκε να δηλώσει ο νέος βρετανός υπουργός Kλιματικής Aλλαγής Νικ Χερντ. «Κάθε νέα ιδέα για την προώθηση του CCS είναι ευπρόσδεκτη» είπε.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης