«Χάφινγκτον Ποστ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ντέιβιντ Φίλιπς, τονίζοντας ότι η εμπλοκή στη Συρία είναι αντίθετη με τα αμερικανικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Συρίας και έχει ως απώτερο σκοπό την πρόσβαση της Τουρκίας στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, με θέση ισάξια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Υποστηρίζοντας την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα γίνουν συνένοχες στην αρπαγή συριακών εδαφών από την Αγκυρα και θα δυσκολέψουν την εύρεση λύσης στο συριακό πρόβλημα, καθώς η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις, λόγω της «αμαρτωλής» προηγούμενης σχέσης της Τουρκίας με ισλαμιστικά εξτρεμιστικά στοιχεία.
Η υποστήριξη της τουρκικής εισβολής και κατοχής στη Συρία θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τες βασικό πρωταγωνιστή στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζει σε άρθρο του στη
Σύμφωνα με τον Φίλιπς, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών έγκειται στη δράση και τις επιδιώξεις των συριακών κουρδικών δυνάμεων. Η αμερικανική κυβέρνηση εφοδιάζει τις κουρδικές Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) με οπλισμό και τις ενισχύει αεροπορικά, καθώς αποτελούν τον πιο αξιόπιστο σύμμαχό της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αντιθέτως, ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τις ομάδες αυτές τρομοκρατικές, ταυτίζοντάς τες με το PKK και επικρίνει τη συνεργασία των ΗΠΑ μαζί τους, ζητώντας τους να επιλέξουν μεταξύ αυτών ή της Τουρκίας. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, η τουρκική εισβολή στη Συρία στρέφεται αποκλειστικά εναντίον αυτών των πολιτοφυλακών, θέλοντας να τις αποτρέψει από το να δημιουργήσουν μία αυτόνομη κρατική οντότητα στα σύνορα με την Τουρκία, την αποκαλούμενη Ροχάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν, η οποία είναι πιθανό να παρακινήσει τους Κούρδους της Τουρκίας να εντατικοποιήσουν τα αιτήματά τους για μεγαλύτερη αυτονομία. Επομένως, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι κύριος στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση του ISIS αποτελούν πρόσχημα και είναι ολοφάνερα ψεύτικες.
Στην αποκαλούμενη μάχη της Τζαραμπλούς, οι Ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που υποστηρίζει η Τουρκία δεν ήρθαν αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές του ISIS, καθώς πριν από την εισβολή η Αγκυρα προέβη σε συμφωνία με το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζοντας τους μαχητές του να ντυθούν με στολές του FSA, αντί να αντισταθούν. Σύμφωνα με τον Φίλιπς, η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι ιδεολογικές συνάφειες μεταξύ του ISIS και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν πραγματικότητα, καθώς και τα δύο αποτελούν διακλαδώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επιπλέον, παράλληλα υπάρχει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύει τις πολλαπλές βοήθειες που παρείχε η Τουρκία στην οργάνωση, ενισχύοντάς την με οπλισμό και χρήματα, και λειτουργώντας ως διάμεσος μεταξύ του ISIS και της διεθνούς αγοράς στις παράνομες αγοραπωλησίες πετρελαίου. Την οπτική του Φίλιπς συμμερίζεται και ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ανέφερε στο CNN πως «οι Τούρκοι δεν νοιάζονταν για την Τζαραμπλούς, μέχρι οι Κούρδοι να θελήσουν να πάνε εκεί». Η στοχοποίηση των κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία είναι «απαράδεκτη και αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας», ανέφερε επίσης ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση του ISIS, υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστες έχουν γίνει οι ισορροπίες των δύο χωρών μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Ο όρος «οκτωβριανή έκπληξη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το οποίο συνήθως είναι έργο ξένης εχθρικής δύναμης. Αυτή τη φορά η «οκτωβριανή έκπληξη» ήρθε τον Αύγουστο με την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζει ο Φίλιπς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθροΑυξήθηκε η εξαγωγή ελληνικών καπνών προς τη Ρωσία