Τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν κατά την ακροαματική διαδικασία οι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» αμφισβητεί με τον πλέον εμφαντικό τρόπο η εισαγγελέας της Εδρας Μαρία
Τρουπή στην έφεση που άσκησε στις 12 Αυγούστου κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημά της (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») η κ. Τρουπή επισημαίνει ότι οι Μάκης Γιαννουσάκης και Γιώργος Μπουρδούβαλης, μαζί με τους Βασίλη Κουρούβανη, Αιμίλιο Κοτσώνη και Παναγιώτη Φάρο, κατέστρωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο διακίνησης ποσότητας ηρωίνης δύο τόνων και 100 κιλών από το Εμιράτο του Ατζμάν στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2014. «Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ως άνω σχεδίου έγινε προσεγμένη προετοιμασία από τους προαναφερόμενους κατηγορουμένους που διήρκησε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ ο καθένας απ’ αυτούς διαδραμάτισε καίριο και καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου», αναφέρει η εισαγγελέας.
Στις 2 Αυγούστου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη και τρεις ακόμα Τούρκους υπηκόους, ενώ ποινές φυλάκισης 10 και 8 ετών, αντίστοιχα, με ανασταλτικό μάλιστα χαρακτήρα, επέβαλε στους Αιμίλιο Κοτσώνη, Παναγιώτη Φάρο και Βασίλη Κουρούβανη που ενεπλάκησαν στην ιδιοκτησία, διαχείριση και μίσθωση του παλιού δεξαμενόπλοιου.
Στην έφεσή της, που αφορά 8 από τους 32 κατηγορουμένους, η εισαγγελέας αποδομεί αρχικά την υπερασπιστική «γραμμή» του πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα Αιμίλιου Κοτσώνη, επισημαίνοντας ότι από το 2012 και έπειτα βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο «Noor One». «Από το 2013, ένα χρόνο πριν το ταξίδι του “Noor One” από το Ατζμάν στην Ελλάδα, ο Κοτσώνης προγραμμάτιζε με προσεκτικό και μεθοδευμένο τρόπο τις κινήσεις για την υλοποίηση του παράνομου σχεδίου.
»Τον μήνα Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε σε επικοινωνία με πράκτορα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να προβεί στη σύσταση της εταιρείας Arab Waves στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου της Hamriyiah με αντικείμενο τη ναύλωση πλοίων. Η εταιρεία δεν λειτούργησε ποτέ και η σύστασή της έγινε ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός, μέσω του οποίου θα προωθείτο το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών στους προμηθευτές». Επιπλέον, η κ. Τρουπή επισημαίνει ότι την 11η Ιουνίου 2014 και ενώ είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα, ο Κοτσώνης έστειλε αντίγραφο του διαβατηρίου του στον προαναφερόμενο πράκτορα ώστε να κινηθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του τραπεζικού λογαριασμού της Arab Waves. «Η διακίνηση των χρημάτων προς τους προμηθευτές μέσω του λογαριασμού της εταιρείας θα λάμβανε χώρα μετά την ασφαλή άφιξη των ναρκωτικών στην Ελλάδα».
Αναφερόμενη στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του «Noor One» και τη ναύλωσή του για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Λιβύη στην Πάτρα, η εισαγγελέας επισημαίνει ότι οι Κοτσώνης, Μπουρδούβαλης, Γιαννουσάκης, Κουρούβανης και Φάρος δημιούργησαν συνειδητά ένα «προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του πλοίου από το Εμιράτο του Ατζμάν στην Ελλάδα», τονίζοντας επιπλέον ότι η ναύλωση του «Noor One» με την προοπτική της υποναύλωσής του στο Ρίο Πατρών «δεν είχε έρεισμα».
Παράλληλα, στοιχεία για νέα πρόσωπα που μετείχαν στη διακίνηση της ηρωίνης φέρεται να προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες των ανακριτικών αρχών Ελλάδας, Βελγίου και Ολλανδίας. Η ανακρίτρια Πειραιά, που διεξάγει συμπληρωματική έρευνα για την ταυτοποίηση των –μέχρι σήμερα– «αγνώστων δραστών», περιμένει απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβάλει σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα επιπλέον ευρήματα αναμένεται να αποκαλύψουν νέους πρωταγωνιστές στη διακίνηση των δύο τόνων ηρωίνης. Λόγω της παραπάνω εκκρεμότητας, εξάλλου, δεν έχουν εκδοθεί δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος αλλοδαπών για τους οποίους έχει ήδη προκύψει ανάμειξή τους στην υπόθεση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ