διαδικασίες για την έγκριση Συντάγματος και τη δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος στις περιοχές που έχει απελευθερώσει από το Ισλαμικό Κράτος.
«Αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε την καταστατική συνέλευση του ομοσπονδιακού μας συστήματος στις αρχές Οκτωβρίου. Εκεί, θα ανακοινώσουμε το ομοσπονδιακό μας σύστημα στη Βόρεια Συρία», δήλωσε χθες η Χαντίγια Γιούσεφ, η οποία θα προεδρεύσει της συνέλευσης. «Δεν υποχωρούμε από το σχέδιό μας και δεν πρόκειται να μας εμποδίσει η τουρκική επέμβαση», προσέθεσε.
Οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» εκτόπισαν τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. από την Τζαραμπλούς και δημιούργησαν μια τουρκική «σφήνα», μήκους 100 χιλιομέτρων, ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Στις χθεσινές δηλώσεις της, η Χαντίγια Γιούσεφ διεμήνυσε ότι το PYD δεν παραιτείται από την επιδίωξή του να δημιουργήσει ενιαία γεωγραφική ζώνη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
«Μήλον της Eριδος» αποτελεί η πόλη Μαντζίμπ, δυτικά του Ευφράτη, την οποία οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος. Η Αγκυρα αξιώνει να αποσυρθούν οι Κούρδοι από το Μαντζίμπ, θεωρώντας την επέκτασή τους δυτικά του Ευφράτη αιτία πολέμου. Ωστόσο, η κ. Γιούσεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο λαός του Μανμπίτζ ανυπομονεί να ενταχθεί στο ομοσπονδιακό σύστημα». Ας σημειωθεί ότι την ίδια περίπου ώρα, στο Λονδίνο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ διαβεβαίωνε τον Τούρκο ομόλογό του Φίκρι Ιζίκ ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ήδη αποσυρθεί από το Μανμπίτζ. Εκπρόσωπος Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρέπει να αναμένεται σκληρή σύγκρουση για το μέλλον του Μανμπίτζ και του ευρύτερου κουρδικού «καντονιού» του Αφρίν στο εγγύς μέλλον. Τη δυσοίωνη αυτή εκτίμηση ήρθε να ενισχύσει η χθεσινή είδηση ότι έξι Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από πυρά του τουρκικού Πυροβολικού στην περιοχή του Αφρίν, ένδειξη ότι η τουρκική εισβολή επεκτείνεται πέρα από τα αρχικά της όρια.
Η συντακτική συνέλευση για τη δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος στις κουρδικές περιοχές θα συγκληθεί, όπως διευκρίνισε η Γιούσεφ, στην πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το «κοινωνικό συμβόλαιο», δηλαδή το Σύνταγμα της ομοσπονδίας, αναμένεται να εγκριθεί από τα 151 μέλη της συντακτικής συνέλευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρώτα τοπικών και έπειτα περιφερειακών εκλογών στον συριακό Βορρά.
Εκστρατεία για τη Ράκα
Στην προαναφερθείσα συνάντηση Κάρτερ – Ιζίκ συζητήθηκε και το σχέδιο για μια εκστρατεία απελευθέρωσης της Ράκα, άτυπης πρωτεύουσας του χαλιφάτου που έχει ανακηρύξει το Ι.Κ. στη Δυτική Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ανατεθεί κεντρικός ρόλος, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, στους Κούρδους αντάρτες, αλλά σε «τοπικές δυνάμεις» Αράβων κυρίως μαχητών.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ και οι σύμμαχοί του ανακατέλαβαν την περιοχή Ραμουσάχ, στην πόλη του Χαλεπίου, εκμηδενίζοντας τα κέρδη που είχαν καταγράψει στο πεδίο της μάχης οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες τον προηγούμενο μήνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ασαντ έσφιξαν τον κλοιό της πολιορκίας γύρω από τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Την ίδια ώρα, η διπλωματική διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση καρκινοβατεί λόγω των αγεφύρωτων αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Την εικόνα του αδιεξόδου επέτεινε η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί ειρηνευτικό σχέδιο που θα διατηρεί στην εξουσία, έστω και για περιορισμένη μεταβατική περίοδο, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Μία ημέρα νωρίτερα, η κυριότερη οργάνωση- ομπρέλα της φιλοδυτικής συριακής αντιπολίτευσης είχε αποδεχθεί, για πρώτη φορά, την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία για μεταβατική περίοδο ενός εξαμήνου.
Έντυπη