Επανήλθε στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σε δημοσίευμα υπό
τον τίτλο «Η χαμένη τιμή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ», ο συντάκτης διερωτάται αν ο κ. Γεωργίου ήταν «απατεώνας ή ο μόνος που υπολόγισε με έντιμο τρόπο τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η υπόθεση Γεωργίου δεν αποκλείεται να προκαλέσει και νέα ένταση με την Ε.Ε. Προφανώς πάντως συντάχθηκε πριν από τις δηλώσεις Χουλιαράκη στη Βουλή και πριν γίνει γνωστή η θέση του ΔΝΤ για τον πρώην υπάλληλό του (βλέπε διπλανές στήλες). Τονίζεται πάντως ότι η υπόθεση «επιβαρύνει τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της τη στιγμή που ξεκίνησε και πάλι η αξιολόγηση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος».
Ο συντάκτης έχει πάρει δηλώσεις από τον Ν. Στρόμπλο, πρώην διευθυντή εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ ώς το 2010, αλλά και από τη Ζωή Γεωργαντά, ένα από τα επτά μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ επί προεδρίας Γεωργίου.
Ο κ. Στρόμπλος δηλώνει στο περιοδικό ότι «δεν είναι βεβαίως ο Γεωργίου υπεύθυνος για όλα όσα πήγαν στραβά στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αλλά οι λανθασμένοι αριθμοί που εμφάνισε για το έλλειμμα χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης». Κατά τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι αυτή του η δήλωση και στην εισαγγελέα που χρησιμοποιήθηκε από την Ξένη Δημητρίου ως βασικό επιχείρημα για την επανεκκίνηση της υπόθεσης.
Ο κ. Στρόμπλος κάνει επίσης λόγο για «λανθασμένα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα λιτότητας».
Οσο για την κυρία Γεωργαντά, δηλώνει ότι ο Αν. Γεωργίου «λειτουργούσε αυταρχικά και δεν έκανε καμιά συνεννόηση με το Δ.Σ. Ακολουθούσε αυστηρά τις διαταγές των κυρίων της Eurostat, οι οποίοι είχαν την απόλυτη κυριαρχία στην υπηρεσία του Γεωργίου».
Τέλος, σχετικά με τους υποστηρικτές του Γεωργίου ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως «γι’ αυτούς είναι ένας άμεμπτος τεχνοκράτης, ο οποίος αποκατέστησε τη φήμη των μέχρι τότε διαβόητων ελληνικών στατιστικών στοιχείων».
efsyn.gr