“Μείνετε μακριά από τα πορτογαλικά ομόλογα” προειδοποιεί η UBS τους αναλυτές, σημειώνοντας πως το sell-off των τελευταίων εβδομάδων θα συνεχιστεί και υπενθυμίζοντας τις συνθήκες που οδήγησαν
την Πορτογαλίαζητήσει διάσωση από την ευρωζώνη.
“Τα πορτογαλικά ομόλογα δεν προσφέρουν συναρπαστικό risk-reward”, όπως τονίζει ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της ελβετικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι η επιδείνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών της χώρας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους επενδυτές, παρά την ελκυστική απόδοση άνω του 3% που προσφέρουν τα 10ετή ομόλογα της χώρας.
Η Λισαβόνα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες, μετά τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να βρεθεί εκτός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο κι έχει συγκρατήσει αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από τις αρχές του 2015.
Αλλά οι φόβοι επιδείνωσης των δημοσιονομικών της, μαζί με την στασιμότητα της ανάπτυξης και τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπο το τραπεζικό της σύστημα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Πορτογαλία να χάσει το καθεστώς αξιολόγησης “επενδυτικού βαθμού” από τον οίκο DBRS. Σε περίπτωση που ο καναδικός οίκος αξιολόγησης υποβαθμίσει σε junk την Πορτογαλία τον επόμενο μήνα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την επιλεξιμότητα των ομολόγων της στο πλαίσιο του προγράμματος QE.
“Σε ένα σενάριο όπου η Πορτογαλία θα βρεθεί εκτός του προγράμματος της ΕΚΤ μέσω της υποβάθμισης των αξιολογήσεών της, η ικανότητά της να συνεχίσει να απολαμβάνει ανεμπόδιστα πρόσβαση στις αγορά θα αμφισβητηθεί”, όπως σημειώνει η UBS.
Την προηγούμενη φορά που η Πορτογαλία έχασε την πρόσβαση στις αγορές, το κόστος δανεισμού της χώρας είχε αγγίξει το 6,5% γεγονός που οδήγησε την πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ αγοράζει έως πορτογαλικά ομόλογα αξίας έως και 1,35 δισ. ευρώ κάθε μήνα, αν και τους τελευταίους πέντε μήνες το ποσό κινήθηκε χαμηλότερα, σημειώνει η UBS. Αυτό υποδεικνύει η ΕΚΤ μπορεί να είναι αντιμέτωπη με τους περιορισμούς των κανόνων του QE της, σύμφωνα με τους οποίους δεν μπορεί να διακρατά πάνω από το 33% των ομολόγων μίας χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πως η χώρα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα. Όπως τόνισε, σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομίας της, η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους “φιλόδοξους” δημοσιονομικούς στόχους της, αν δεν υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου η ανάπτυξη του πορτογαλικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 1,5% πέρυσι σε μόλις 1% το 2016.
Όπως τονίζει η UBS, ένα από τα λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να την κάνουν να αλλάξει τις προοπτικές της για τα πορτογαλικά ομόλογα είναι το “μάλλον απίθανο” αίτημα της Λισαβόνας για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Αυτό, όπως τονίζει, θα βελτιώσει ριζικά την προοπτική των ομολόγων καθώς θα μείωνε την πιθανότητα υποβάθμισης, ενώ την ίδια στιγμή θα ενίσχυε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις καθώς και την ρευστότητα της χώρας
Ελ. Κούρταλη
capitalgr