Σε συνθήκες λιτότητας θα κληθούν να λειτουργήσουν οι 325 δήμοι της χώρας και το 2017, όπως αποκαλύπτεται από τις προβλέψεις του προσχεδίου Κρατικού
Προϋπολογισμού 2017, το οποίο κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με localit (ενημερωτική ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ). Και αυτό, γιατί προβλέπεται η ίδια κρατική επιχορήγηση με φέτος, δεν αποδίδονται τα υπόλοιπα παρακρατηθέντα του 2016, οι επενδυτικές δαπάνες είναι στάσιμες, το πλεόνασμά τους μειώνεται και ταυτόχρονα, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες ρυθμίσεων των οφειλών τους.
Το γεγονός ότι νέος προϋπολογισμός πλήττει τους ΟΤΑ παραδέχεται έμμεσα και ο ίδιος… αρμόδιος υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, δηλώνοντας χθες πως “έχουμε περίπου 100 δήμους οι οποίοι είναι σχεδόν θνησιγενείς και λειτουργούν με στελεχιακό έλλειμμα δηλαδή δύο, τρεις, τέσσερις ανθρώπους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν κανένα πρόγραμμα και τα αξιοποιούν οι δήμοιπου έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες”.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο localit επισημαίνεται αναφορικά με το τι προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τους ΟΤΑ τονίζονται πέντε σημεία:
1. Αν και με βάση τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού και με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς το ποσό που δικαιούνται οι δήμοι από την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους για τη σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών 2017, αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εγγραφούν τα ίδια ποσά, όσον αφορά τους ΚΑΠ, με το 2016.
2. οι δήμοι δεν έχουν λάβει, όπως αναφέρει το κείμενο, προς το παρόν ούτε ένα ευρώ από τα 214 εκατ. ευρώ του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ του 2016. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία δόση της πρώτης γενιάς παρακρατηθέντων. Ωστόσο στο κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή νύξη ότι θα ακολουθήσει η αποπληρωμή της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που έχει καταθέσει επιτακτικά η Αυτοδιοίκηση ως αίτημα, προκειμένου να στηριχθεί η ομαλή λειτουργία των δήμων.
3. Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παραμένουν σταθερά καθηλωμένα στα ίδια ποσά. Για το 2017 γίνεται μία εσωτερική μετακίνηση. Παρόλες τις παρεμβάσεις το ΠΔΕ του 2017 για όλη την Ελλάδα, για όλα τα υπουργεία και για το σύνολο της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ όταν προ κρίσης η ΣΑΤΑ μόνο των δήμων (2009) ξεπερνούσε τα 1,1 δισ. ευρώ.
4. Για το 2016 το προσχέδιο προβλέπει πλεόνασμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ύψους 289 εκατ. ευρώ. Μάλιστα επισημαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε θέσει, 315 εκ. ευρώ. Για το 2017, χωρίς παρακρατηθέντα, πάλι προβλέπεται πλεόνασμα δήμων ύψους 54 εκατ. ευρώ.
5. Οι δήμοι εμφανίζονται να μην εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους προσφέρεται. Σύμφωνα με το προσχέδιο τον Αύγουστο του 2016 κατανεμήθηκαν σε δήμους 30 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2016 ανήλθε σε 371 εκατ. ευρώ.
Δημήτρης Κατσαγάνης
capitalgr