Περίπου 1.200 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε hot spots, δομές φιλοξενίας, ακόμα και αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να βρεθεί μια θέση γι’ αυτά σε εξειδικευμένους χώρους για τη διαμονή και την προστασία τους. Κομμάτι της
λύσης για τη φιλοξενία των παιδιών αυτών φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών, που δημιουργήθηκε στην Παιανία.
“Έχουμε μεγάλη αγωνία να προφυλάξουμε αυτά τα παιδιά και μας λυγίζει πολλές φορές η αδυναμία μας”, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κέντρου.
“Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμα. Αυτό είναι κάτι που μας βαραίνει. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά, προσπαθούμε πολύ, δεν ξέρουμε να πούμε πότε και πώς θα τα καταφέρουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε, όχι με την ταχύτητα που το πρόβλημα χρειάζεται, που οι προσδοκίες μας απαιτούν, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που οι αντικειμενικές συνθήκες επιβάλλουν”, προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσανατολίζεται όχι μόνο στη δημιουργία μικρών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερων δομών σε πρώην ορφανοτροφεία, παλιά σχολεία και σε safe places (ειδικούς χώρους) μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. “Αυτό θα μας πάρει περίπου ένα χρόνο”, εκτίμησε ο ίδιος.
Σχετικά με τους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι “πρόκειται για περιφραγμένους χώρους με υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους” και συμπλήρωσε ότι “αν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές των 20-30 ατόμων, δεν θα τελειώναμε. Είναι σαφώς το ζητούμενο να πάνε σε ειδικές δομές, μέχρι όμως να ετοιμαστούν, φτιάχνουμε κάτι ενδιάμεσο”.
Εξάλλου, περίπου 25 παιδιά παραμένουν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα. “Πριν μία εβδομάδα δεν υπήρχε κανένα ασυνόδευτο σε αστυνομικό τμήμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φύγουν τα ασυνόδευτα από τα αστυνομικά τμήματα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με τις νέες αφίξεις”, απάντησε για το ζήτημα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός.
Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι “μέσα στο επόμενο τρίμηνο όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα θα πηγαίνουν σχολείο” και έκανε λόγο για “παγκόσμιο ρεκόρ”, καθώς “πέντε μήνες μετά τη διάλυση της Ειδομένης και επτά μήνες μετά τον εγκλωβισμό 60.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, τα παιδάκια πάνε σχολείο”. Όσο για τα νησιά, όπου “ο πληθυσμός είναι σε μετακίνηση γιατί θα πάνε στην ενδοχώρα ή θα γυρίσουν στην Τουρκία”, παρατήρησε ότι ήδη στη Λέσβο τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο, ενώ στα άλλα νησιά θα φτιαχτούν τάξεις προσαρμογής μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Παιανία δημιουργήθηκε από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους “Γιατρούς του Κόσμου” και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME). Όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας, “γίνεται τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα από το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) και τη Διεύθυνση για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Κέντρο Προστασίας στην Παιανία, που κατά το παρελθόν στέγαζε το Κέντρο για την Ψυχική Υγεία για παιδιά με αυτισμό “Περιβολάκι”, παραχωρήθηκε στους “Γιατρούς του Κόσμου” για χρήση από το σωματείο “Περιβολάκι”. Απαρτίζεται από δύο κτίρια που ενώνονται και περιλαμβάνει δωμάτια, κουζίνα, χώρους δραστηριοτήτων, κήπο με παιδική χαρά και θερμοκήπιο.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για “δύο κτίρια υποδειγματικά από πλευράς αρχιτεκτονικής”, που στο παρελθόν επισκεπτόταν μαζί με τους φοιτητές της. “Στα κτίρια αυτά υπάρχουν κανόνες και τεχνικές προδιαγραφές που τηρούνται. Δεν βάζουμε τα παιδιά όπου να ‘ναι, δημιουργούμε τις κατάλληλες προδιαγραφές ακόμα και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης”, συμπλήρωσε η ίδια.
Επίσης, η κ. Φωτίου αποκάλυψε ότι σε δέκα μέρες θα ολοκληρωθεί η μετατροπή και ενός κρατικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας στην Αττική σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.
Το Κέντρο Προστασίας της Παιανίας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 αγόρια, ηλικίας από 8 μέχρι 17 ετών. Σήμερα έχουν μεταφερθεί σε αυτό τα πρώτα 13 αγόρια ηλικίας 14-16 ετών, από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο 16χρονος Ρας από τη Γκάνα, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας πριν από δύο μήνες. Ο Ρας, που είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, ήρθε στο Κέντρο Προστασίας μόλις χτες και είναι ευχαριστημένος, όπως μας λέει, “από τη φιλοξενία, το φαγητό και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ”.
Τα παιδιά ξεκινούν από αύριο τα μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού, όπου θα μεταφέρονται με λεωφορείο. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο τους θα κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, θα συμμετέχουν σε ομάδες ψυχοθεραπείας μέσω της τέχνης, θα κάνουν μαθήματα κηπουρικής και θα έχουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Στο Κέντρο πλαισιώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, φροντιστές, ψυχολόγους, δικηγόρους και άλλες ειδικότητες.
Στη λειτουργία του Κέντρου συνεργάστηκε και ο δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών. Όπως παρατήρησε ο δήμαρχος, Σπύρος Στάμου, “ο πρόσφυγας συμβολίζει τον αγώνα του ανθρώπου για ζωή. Είναι τιμή και υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τα παιδιά που έρχονται στον τόπο μας”.
Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, χαρακτήρισε το Κέντρο “κόσμημα”. “Θα έπρεπε να έχουμε πολλά άλλα “Περιβολάκια”. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Έχει σημασία που η δημοτική αρχή είναι μαζί μας. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργήσεις δομές όχι μόνο για πρόσφυγες, αλλά και για ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες. Διακατέχονται όλοι από το σύνδρομο “όχι στην αυλή μου””.
“Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν η τοπική κοινωνία δεν συμμετέχει”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου”, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος εξήγησε ότι θα διοργανωθούν δράσεις σε συνεργασία με το δήμο Παιανίας και την τοπική κοινωνία της περιοχής. “Ξεκινάμε να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να ξαναγίνουν παιδιά, να ξαναβρούν την παιδικότητά τους και να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, γιατί είναι ένα πρότυπο κέντρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που παντρεύει την αποτελεσματικότητα με την αλληλεγγύη”, πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών ο κ. Κανάκης εξήγησε ότι αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στα κέντρα φιλοξενίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ