«Η ΕΤΕπ στηρίζει σθεναρά την Κύπρο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον»
Ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Κύπρος δεν έχει λάβει μέρος, μέχρι τώρα, στο γνωστό ως ταμείο επενδύσεων Γιούνκερ «είναι γιατί η Ευρωπαϊκή
Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει, ήδη, διοχετεύσει με επιτυχία από το 2014 χρηματοδότηση, που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Τζόναθαν Τέιλορ. Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΤΕπ έχει επενδύσει από το 2011 στην Κύπρο 1,3 δισ. ευρώ, περίπου 260 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σήμερα, υπεγράφησαν στη Λευκωσία δύο συμφωνίες μεταξύ ΕΤΕπ και υπουργείου Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και του υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη. Οι συμφωνίες προβλέπουν δανειοδότηση έως 40 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του αγωγού μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία και έως 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει σθεναρά την Κύπρο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η ΕΤΕπ παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να στηρίξει την κυπριακή οικονομία. Το απέδειξε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της κρίσης και το αποδεικνύει ξανά σήμερα, με τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων υποδομής», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση αγωγού μεταφοράς νερού από το Βασιλικό στη Λευκωσία, σημείωσε ότι αυτό το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια της παροχής και την ποιότητα του πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, ενώ, όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Τέιλορ υπογράμμισε ότι η περιοχή της δυτικής Μεσαορίας υποφέρει από παρατεταμένες ξηρασίες και από υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων. «Το έργο θα περιορίσει τη μείωση αυτών των πόρων και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου παροχής πόσιμου νερού. Θα συμβάλει, επίσης, στη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα ατην Οδηγία για το Πόσιμο Νερό και την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα», πρόσθεσε.
Η δεύτερη χρηματοδότηση παρέχεται στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) για την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων, στη Λάρνακα. Τα τελευταία χρόνια η πόλη υπέφερε από συχνές πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε βασικές υποδομές και έθεσαν σε κίνδυνο σπίτια και επιχειρήσεις. Σκοπός των αντιπλημμυρικών έργων είναι να αποτρέψουν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον και να ενισχύσουν την ικανότητα προσαρμογής της Λάρνακας στην κλιματική αλλαγή.
newsbeast.gr