εννεάμηνο, αγγίζοντας τα 2,645 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,25 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, τον φετινό Σεπτέμβριο διακινήθηκαν 304.000 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 241,9 χιλιάδων κατά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, εξέλιξη που συνιστά αύξηση της τάξεως του 25,7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Ιούνιο και μετά, η σχετική δραστηριότητα της Cosco καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς τον Ιούνιο διακινήθηκαν 314.000 εμπορευματοκιβώτια και τον Ιούλιο 323,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που ήταν και οι υψηλότερες μηνιαίες επιδόσεις του λιμανιού του Πειραιά διαχρονικά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται και οι δραστηριότητες του Προβλήτα Ι. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός στόχος της διοίκησης της Cosco είναι η αύξηση της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων κατά 10% σε σχέση με το 2015, ώστε να αγγίξει τα 3,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Με βάση τον σημερινό ρυθμό, δεν αποκλείεται να υπερκαλυφθεί πάντως η εν λόγω στόχευση, καθώς είναι πολύ πιθανό να διακινηθούν συνολικά περί τα 3,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αναδεικνύοντας τον Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για την Cosco παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, χθες η Cosco Shipping Ports προχώρησε σε συμφωνία με την APM Terminals, η οποία σημειωτέον ήταν από τους βασικούς ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς εντέλει να καταθέσει επίσημη προσφορά. Στο πλαίσιο αυτής, η Cosco Shipping Ports πρόκειται να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή της τάξεως του 40% στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση ενός νέου προβλήτα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Βάντο, στη Βορειοδυτική Ιταλία, στην περιοχή της Σαβόνα, στις ακτές της Λιγουρίας κοντά στη Γένοβα. Παράλληλα, η εν λόγω επένδυση της Cosco αφορά και μέρος του υφιστάμενου προβλήτα διαχείρισης νωπών/κατεψυγμένων προϊόντων, που μεταφέρονται μέσω ψυχόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Μερίδιο της τάξεως του 9,9% θα αναλάβει και το κινεζικό λιμάνι Qingdao Port International Development, ενώ την ευθύνη της διαχείρισης των εγκαταστάσεων, όπως και μερίδιο 50,1%, πρόκειται να διατηρήσει η εξ Ολλανδίας ορμώμενη APM Terminals, θυγατρική του δανέζικου κολοσσού της Maersk.
Με τον τρόπο αυτό, η Cosco Shipping Ports συνεχίζει τη διεύρυνση της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο «One Belt, One Road», που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου «δρόμου του μεταξιού», που θα ενώσει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης. Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά και τώρα του Βάντο, ο κινεζικός όμιλος ολοκλήρωσε στις αρχές του έτους την απόκτηση του τουρκικού λιμανιού διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων Kumport Terminal, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας της τάξεως του 1,84 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων ετησίως, μέσω έξι θέσεων ελλιμενισμού. Σταδιακά, το εν λόγω λιμάνι μπορεί να επεκταθεί, αγγίζοντας τα 3,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετήσιας δυναμικότητας. Η Cosco διαθέτει επίσης μερίδιο στη Suez Container Terminal στην Αίγυπτο, επίσης σε συνεργασία με την APM Terminals, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει και στον διαγωνισμό ανάπτυξης και παραχώρησης εκμετάλλευσης ακόμα ενός σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Αλγκεσίρας της Ισπανίας.
Έντυπη