ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (INFOGRAPHIC)

251
Το 95% των καταγεγραμμένων θυμάτων που προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 70% των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης είναι άνδρες

Η εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές δραστηριότητες.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλική εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων,

δημιουργώντας κέρδη 117 δισεκατομμυρίων ετησίως.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η κατάσταση στην ΕΕ
Το 2012, τα κράτη μέλη είχαν καταγράψει συνολικά 10.998 εγγεγραμμένα, αναγνωρισμένα και πιθανά θύματα δουλεμπορίου.
Το 95% των καταγεγραμμένων θυμάτων που προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 70% των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης είναι άνδρες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει η οδηγία(link is external) που ψηφίστηκε το 2011 και αφορά την πρόληψη, την υποστήριξη των θυμάτων και τη δίωξη των παραβατών.
Επίσης, σε ισχύ βρίσκεται και η στρατηγική 2012-2016(link is external), με 40 διαφορετικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και έναν συντονιστή για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της.
Το 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιολόγησε την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μέσα από δύο ψηφίσματα, πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.
Στα δύο αυτά ψηφίσματα οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερα τις ισχύουσες νομοθεσίες και να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στα θύματα.
Πηγή: europarl.europa.eu
 Lawspot