Aρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι θα καταγράψει τη φετινή χρονιά το μέσο έσοδο ανά ταξίδι που εισπράττει η χώρα
μας από τους ξένους τουρίστες.
Παράλληλα, τα τουριστικά έσοδα με την ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου εμφανίζουν, πλέον, σημάδια κατάρρευσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι απώλειες των τουριστικών εσόδων σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι έφθασαν τα 750 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9,2% που συνιστά αρνητικό ρεκόρ ποσοστιαίας πτώσης στη δεκαετία που διανύουμε για τον εν λόγω μήνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα φέτος προσείλκυσε ακόμη πιο χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ήδη για το σύνολο του έτους ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν πτωτικά.
Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των τουριστών στην Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου παρουσίασε πτώση κατά 6,3%, φθάνοντας στα 542,1 ευρώ, όταν πέρυσι διαμορφώθηκε στα 578,8 ευρώ και το 2014 ήταν 609,2 ευρώ. Tην ίδια στιγμή, όμως, που τα ποιοτικά, σε επίπεδο εσόδων, στοιχεία του ελληνικού τουρισμού βαίνουν μειούμενα, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών από το δεύτερο μισό του έτους παρουσιάζουν αύξηση. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η αύξηση των αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες τελευταίας στιγμής. Επιπρόσθετα, το ρεύμα τελευταίας στιγμής ενισχύθηκε εκτάκτως περαιτέρω στις αφίξεις Σεπτεμβρίου από το γεγονός ότι οι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης. Επιπλέον, άλλοι ανταγωνιστές μας στην ευρωπαϊκή μεσογειακή λεκάνη, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου πολύ πιο ακριβοί στην όποια εναπομείνασα διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών κλινών το συγκεκριμένο διάστημα. Επίσης, οι δύο παραπάνω χώρες αξιοποίησαν τουριστικά την ασφάλεια που εκπέμπουν ως προορισμοί. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν αξιοποιήθηκε το θέμα της ασφάλειας όσο θα έπρεπε, ενώ δεν αντιμετωπίσθηκε με επάρκεια και η επιβάρυνση της τουριστικής εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές από το προσφυγικό ζήτημα.
Η επικοινωνιακή προσέγγιση που επιχειρεί να προωθήσει το τουριστικό επιτελείο για τη φετινή χρονιά ότι είναι επιτυχημένη με βάση τα στοιχεία των αφίξεων καταρρέει αν γίνει η σύγκριση με τα τουριστικά μεγέθη της Ισπανίας και της Κύπρου. Και αυτό γιατί οι δύο ανταγωνίστριες χώρες, πέραν του επιπλέον μεριδίου σε αφίξεις από νωρίς στη σεζόν, διατήρησαν τα ποιοτικά στοιχεία ως προορισμοί, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στην πορεία των εσόδων τους. Τον περασμένο Ιούλιο, λοιπόν, στη χώρα μας τα τουριστικά έσοδα εμφάνισαν πτώση κατά 3,5%, φθάνοντας στα 2,85 δισ. ευρώ, και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών μειώθηκε κατά 8,9%, πέφτοντας κάτω και από 600 ευρώ. Τον ίδιο μήνα, τα τουριστικά έσοδα στην Ισπανία εμφάνισαν αύξηση κατά 7%, φθάνοντας στα 10,26 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά τουρίστα με μείωση 2,1% κινήθηκε στα 1.072 ευρώ. Παράλληλα, η μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών αυξήθηκε κατά 5,5%, φθάνοντας στα 130 ευρώ. Ας δούμε και ένα άλλο παράδειγμα σύγκρισης εσόδων και αφίξεων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Η Ελλάδα με αφίξεις 12,1 εκατ. ξένων επισκεπτών στο επτάμηνο είχε ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 6,78 δισ. ευρώ. Από τη πλευρά της, η Ισπανία με αφίξεις 45,7 εκατ. είχε εισπράξεις ύψους 42,9 δισ. ευρώ.
Το άλμα στην Κύπρο
Εντυπωσιακή είναι φέτος και η πορεία του κυπριακού τουρισμού. Τα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι αφίξεις κατά 16,3%. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αρμόδιος υπουργός για τον τουρισμό στη Κύπρο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπέρβαση του ποσοστού αύξησης των εσόδων σε σχέση με το αντίστοιχο των αφίξεων σημειώνοντας ότι αυτή είναι η τάση που χρειάζεται ο τουρισμός του προορισμού. Σε επίπεδο επταμήνου τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,9%.
Στην αντεπίθεση Τουρκία και Αίγυπτος
Στην αντεπίθεση περνούν ενόψει του 2017 ανταγωνιστικοί προορισμοί που αντιμετώπισαν προβλήματα αστάθειας τη φετινή σεζόν, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. H Τουρκία «έχασε» περί τους 10 εκατ. τουρίστες λόγω των προβλημάτων τρομοκρατίας, της αναταραχής από το αποτυχημένο πραξικόπημα και της έντασης των σχέσεων με τη Ρωσία. Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία έχει αποφέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας, που αναμένει αύξηση των αφίξεων Ρώσων επισκεπτών τους τελευταίους μήνες της φετινής σεζόν. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί η επιδότηση πτήσεων τσάρτερ προς συγκεκριμένους προορισμούς της γειτονικής χώρας και σε καθορισμένες περιόδους για τη σεζόν του 2017. Η επιδότηση είναι 6.000 δολ. ανά πτήση. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την υλοποίηση νέας διεθνούς τουριστικής καμπάνιας τριετούς διάρκειας ύψους 63 εκατ. ευρώ. Αλλά και προορισμοί που κατέγραψαν κέρδη φέτος προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες για την ενίσχυση ακόμη και του εσωτερικού τους τουρισμού. Για παράδειγμα, ο Κυπριακός Οργανισμού Τουρισμού συνεχίζει το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού «Μικρές αποδράσεις – Μεγάλες εμπειρίες». Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ προσφέρει ελκυστικά πακέτα διακοπών για τα Σαββατοκύριακα έως τα τέλη Ιουνίου του 2017. Επίσης, έχει εμπλουτισθεί με νέες εκδρομές και επιπλέον συμβαλλόμενα ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στη δίνη της υπερφορολόγησης ο τουρισμός
Σε ένα διεθνές τουριστικό περιβάλλον όπου θα ενταθεί ο ανταγωνισμός θα κληθούν να λειτουργήσουν το 2017 οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις με περαιτέρω μειωμένες δυνατότητες να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης του τομέα.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάλεσε τις τουριστικές επιχειρήσεις να οχυρωθούν και να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταγράψουν φέτος ζημίες λόγω της υπερφορολόγησης του τομέα, αλλά και των μειωμένων τιμών που αναγκάστηκαν να προσφέρουν στις διεθνείς αγορές για να ανακάμψουν οι κρατήσεις τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί πλέον ορατό τον κίνδυνο, λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Κίνδυνος αφελληνισμού
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος θεωρεί ότι, λόγω του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού μεγάλου αριθμού ελληνικών ξενοδοχείων. Η πτωτική πορεία των τουριστικών εσόδων το 2016 αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής και από τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη, επίσης αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ. Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του τουρισμού θα πρέπει ο τομέας να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά του και οι επιχειρήσεις τη βιωσιμότητά τους. Για την ανάταση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα θεωρεί ότι θα πρέπει να επανέλθουν οι συντελεστές φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθεί περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων και να επανατροφοδοτηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Πάντως, για το 2017 και το 2018, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα επέλθει μείωση των φορολογικών βαρών για τον τουριστικό κλάδο. Αντιθέτως, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, άμεσες ή έμμεσες, θα αυξηθούν περαιτέρω για τις επιχειρήσεις.
Το τουριστικό «καλάθι» θα γίνει ακόμη πιο ακριβό με την αύξηση των έμμεσων φόρων σε υγρά καύσιμα, καφέ και άλλα προϊόντα, ενώ σε περίπου επτά μήνες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άλλη μία πρόκληση. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από την 1.1.2018. Ομως, η υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ ξενοδόχων και ξένων τουριστικών οργανισμών για τη σεζόν του 2018 θα ξεκινήσει από το προσεχές καλοκαίρι. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που θα κρίνεται η τύχη της σεζόν του 2017 για τη χώρα, σε μεγάλο βαθμό, και από τις προθέσεις των ξένων τουριστικών οργανισμών, οι ξενοδόχοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν αυξήσεις για τα συμβόλαια του 2018 ή θα απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις. Τουριστικός παράγοντας σχολίασε την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η ξενοδοχειακή κοινότητα λέγοντας: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Οσοι λίγοι μπορούν θα πετύχουν κάποιες αυξήσεις, συνέχισε, αλλά η πλειονότητα θα υποκύψει στις πιέσεις των τουριστικών οργανισμών για μηδενικές αυξήσεις το 2018 με ό,τι αυτό σημαίνει για τη μελλοντική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Και όλα αυτά ενώ, ήδη, η σεζόν του 2017 θεωρείται ότι θα ξεκινήσει με μεγάλη πτώση των αφίξεων, αλλά και των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της συρρίκνωσης της δραστηριότητας της κρουαζιέρας.
Υπολογίζεται ότι οι απώλειες των τουριστών από την κρουαζιέρα θα κυμανθούν μεταξύ 500.000 και 1.000.000. Το μόνο, θεωρητικά, θετικό στοιχείο για το 2017 είναι ότι έχουν ξεκινήσει με θετικό πρόσημο οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά. Οι Βρετανοί σπεύδουν να κλείσουν νωρίς τις διακοπές τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους ασφαλείς μεσογειακούς προορισμούς, κλειδώνοντας την αγορά των πακέτων στη σημερινή ισοτιμία στερλίνας – ευρώ. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί φοβούνται ότι θα πληρώσουν ακριβότερα τα πακέτα των διακοπών τους το 2017 αν μειωθεί η τιμή της στερλίνας, λόγω της πορείας εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Βέβαια, η θετική αυτή εξέλιξη στην περίοδο των αρχικών κρατήσεων δεν διασφαλίζει ότι θα συνεχισθεί η ίδια ροή για το σύνολο της σεζόν στη χώρα μας. Επιπλέον, το διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά που μπορεί να διατηρηθεί έως το Δεκέμβριο αφορά μικρότερο από το 10% επί του συνόλου της αγοράς. Και σε επίπεδο αριθμών αφορά περί τις 250.000 κρατήσεις επί συνόλου 27,5 εκατ. τουριστών που θα δεχθεί φέτος ο ελληνικός προορισμός. Αρα δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2017. Πάντως, από την πλευρά της η αναπλ. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά είναι αισιόδοξη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2017, κάνοντας λόγο από τώρα για αφίξεις 30 εκατ. επισκεπτών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ