«Κύμα» αναρτήσεων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα έρχεται μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για δασικούς χάρτες που είναι από καιρό έτοιμοι και αναμένεται να αναρτηθούν από τις δασικές υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, που είναι
αναγκαία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί, ενώ οι αυστηρές προθεσμίες που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις τον περασμένο Μάιο για την ολοκλήρωση του έργου ήδη αρχίζουν να «ξεχειλώνουν».
Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες:
• Σε ολόκληρους τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πειραιά, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Εύβοιας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
• Στην Αττική, στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Ιλίου, Καματερού, Μάνδρας, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου.
• Στα νησιά Μύκονο, Σύρο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Πάτμο, Σύμη και Αρκιοί.
Σημειωτέον ότι η απόφαση φέρεται να έχει υπογραφεί στις 4 Οκτωβρίου, ωστόσο δημοσιεύθηκε μόλις χθες στη Διαύγεια, με καθυστέρηση 21 ημερών. Πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος (συχνά με πρόφαση την αναμονή για ταυτόχρονη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), που δεν είναι διόλου αθώα καθώς στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει την απαξίωση του υπουργείου στον ρόλο της Διαύγειας.
Ο διαχωρισμός των περιοχών στις οποίες οι δασικές υπηρεσίες πρόκειται να προχωρήσουν μόνες τους στην ανάρτηση των δασικών χαρτών –χωρίς τη βοήθεια της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ)– προβλεπόταν στον τελευταίο σχετικό νόμο (ν. 4389/16) μέσα σε διάστημα 4 μηνών (δηλαδή, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου), ειδάλλως τη δουλειά αυτή αναλάμβανε η ΕΚΧΑ. Το ότι εγκρίθηκαν με ένα μήνα καθυστέρηση στις 25 Οκτωβρίου δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα (πέρα από το σταδιακό ξεχείλωμα των προθεσμιών του νόμου), καθώς η ΕΚΧΑ… δεν έχει ακόμα τους πόρους να αναλάβει (δηλαδή αναθέσει μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες) την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όσες περιοχές χρειαστεί. Περαιτέρω, το υπουργείο δεν έχει ακόμα εκδώσει δύο κρίσιμες για την πορεία των δασικών χαρτών αποφάσεις (προβλέπονταν στον ν. 4389/16): η πρώτη αφορά τη νέα διαδικασία ανάρτησης και υποβολής αντιρρήσεων και η δεύτερη τα τέλη αντιρρήσεων (που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες). Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι η εκπαίδευση από την ΕΚΧΑ υπαλλήλων από τις 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας για τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων.
Καθυστέρηση σημειώνεται και στον καθορισμό, από τους ενδιαφερόμενους δήμους, των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις οι οποίες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης (και θα εξεταστούν κάποια στιγμή στο μέλλον από κάποια επιτροπή που θα ορίσει το υπουργείο). Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις περί τους 10 δήμους έχουν υποδείξει τους οικισμούς αυθαιρέτων, ανάμεσα στους οποίους η Πεντέλη (μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Αττική που έχει κυρώσει μερικώς δασικό χάρτη!) και η Ραφήνα. Κανονικά το υπουργείο δεν έπρεπε να δεχθεί νέες «οικιστικές πυκνώσεις» αφού η προθεσμία έχει λήξει.
Απολογισμός
Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένοι μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί το… 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει ανατεθεί).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ