του νέου προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο αρκείται σε μια γενική αναφορά για τη «συντομότερο δυνατόν» επιστροφή της χώρας στις αγορές, ενώ από το προσχέδιο προκύπτει ότι υπάρχει «κρυφή» ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ στους κρατικούς φορείς. Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2017 θα ανέλθει στα 318,6 δισ. ευρώ από 315,1 δισ. ευρώ φέτος ή στο 174,8% του ΑΕΠ από 178,9% του ΑΕΠ, αντιστοίχως. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε απόλυτα μεγέθη κατά 3,5 δισ. ευρώ, λόγω του ότι η αύξηση των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης θα υπερκαλύψει τη μείωση των ομολόγων.
Ειδικότερα, το 2017:
• Η Ελλάδα θα έχει αναλάβει δάνεια 253,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που της έχουν διαθέσει κυρίως οι επίσημοι πιστωτές της χώρας και θα είναι αυξημένο κατά 10,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος (242,9 δισ. ευρώ).
• Το ύψος των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί στα 49,7 δισ. ευρώ από 56,7 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται η αποπληρωμή ομολόγων συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ.
• Το Δημόσιο δεν προβλέπεται να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια, αφού το ύψος τους προβλέπεται σταθερό στα φετινά επίπεδα (14,88 δισ. ευρώ).
• Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos) που συνάπτει το Δημόσιο από τους κρατικούς φορείς αναμένεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ. Στο ίδιο ποσό προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν και φέτος, ενώ πέρυσι ήταν στα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017, μέσω της διαδικασίας των repos αξιοποιείται περίπου το 75% του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου άλλα 4 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων στους κρατικούς φορείς που δεν αξιοποιούνται από το Δημόσιο και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει στο προσχέδιο ότι το 2017 θα συνεχισθεί η περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση του προγράμματος αυτού με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενιαίου λογαριασμού διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ενιαίος λογαριασμός έχει ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στο να καταθέσουν σε αυτόν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως καθοριστικής σημασίας για την αύξηση των δανείων που βρίσκονται σε σταθερό επιτόκιο τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να «τύχουν εφαρμογής από τα τέλη του τρέχοντος έτους έως τη λήξη του παρόντος προγράμματος, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2018, όπως αναφέρεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016».
Έντυπη