Στα χαμηλά επίπεδα της τιμής εκκίνησης των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα και κατά μόλις 33 λεπτά πάνω από αυτή κινήθηκαν οι τιμές στην πρώτη δημοπρασία
προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποίησε χθες ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και στην οποία απορροφήθηκε το σύνολο της ενέργειας που διατέθηκε. Με εξαίρεση ενός από τους 12 συνολικά συμμετέχοντες, πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν, εξέλιξη που έφερε ικανοποίηση στην πλευρά των εναλλακτικών παρόχων, όχι όμως και στη ΔΕΗ, η οποία θα βάλει στα ταμεία της από τη διάθεση 460 MWh/h της πρώτης δημοπρασίας 140 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας και κυρίως στο σκέλος των χαμηλών τιμών σχολίασε αρνητικά χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ. Εκανε λόγο για την ανάγκη ομαλού ανοίγματος της αγοράς και σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Και βέβαια, δεν παραλείπω να αναφερθώ στη στρέβλωση και στους κινδύνους από τα κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενα ΝΟΜΕ, για τα οποία οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν εμφατικά με το σημερινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας του ΛΑΓΗΕ. Περιμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων…».
Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε εμμέσως και θέμα «κουρέματος» στις εγγυημένες τιμές κάποιων τεχνολογιών ΑΠΕ «με εξωπραγματικές τιμές», όπως χαρακτηριστικά είπε, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι μονόπλευρες και δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν οι καταναλωτές και η ΔΕΗ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη στο νέο στρατηγικό μοντέλο επενδύσεων για τη ΔΕΗ, αυτό των συμπράξεων και των αυτοχρηματοδοτήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το project Mελίτη, με την ίδρυση ανεξάρτητης εταιρείας με την κινεζική CMEC και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων.
Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή δημοπρασία, τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος απέσπασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι (Ηρων, Protergia, Elpedison), αποκτώντας 310 MWh/h. Mόνο μία από τις προσφορές που έγιναν, ισχύος 10 MW, δεν ικανοποιήθηκε, ενώ τα πακέτα που διατέθηκαν ξεκίνησαν από 1MWh/h και έφτασαν έως 108 MWh/h. Στη δημοπρασία συμμετείχαν εννέα εταιρείες προμήθειας και συγκεκριμένα οι: Hρων, Protergia, Protergia Θερμοηλεκτρική, Εlpedison, GREEN, NRG Trading, Volteria, Watt and Volt και Νovaera Energy, τα ΕΛΤΑ και δύο εμπορικές εταιρείες, Interbeton και η Βιενέρ, θυγατρικές των ομίλων Τιτάν και Βιοχάλκο αντίστοιχα.
Οι 11 εταιρείες που κατοχύρωσαν προθεσμιακό προϊόν στη δημοπρασία θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή στον ΛΑΓΗΕ ίση με το 3% της αξίας της ποσότητας που αγόρασαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και θα αφορά μικρότερες ποσότητες ρεύματος.
Διαφοροποίηση Παναγιωτάκη
Σαφή διαφοροποίηση από τη θέση του πολιτικού του προϊσταμένου, υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο οποίο νωρίς το πρωί ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του. Επεσήμανε ότι αν και το ζήτημα αυτό αφορά τον βασικό μέτοχο και όχι τη ΔΕΗ, εντούτοις απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά. Αντίθετα, είπε, υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή, μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση. «Αλλωστε, το κράτος-υπερταμείο και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία. Και βέβαια, πέραν της σημειολογίας των αριθμών, όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι η ΔΕΗ θα είναι ανώνυμη εταιρεία», σημείωσε ο ίδιος. Σε άλλο σημείο δε της ομιλίας του επεσήμανε την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, ως μέτοχο στη ΔΕΗ, η οποία πρέπει να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ