Δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ με 0,2% του ΑΕΠ διαπιστώνουν οι θεσμοί για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να
δέχεται πιέσεις για να λάβει επιπλέον μέτρα έως και 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου η Αθήνα θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό για το 2017, καθώς οι όποιες αποκλίσεις έχουν εντοπιστεί από την τρόικα θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από το στόχο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό θα συμβεί και το 2017.
Με αυτό το επιχείρημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκρούσει τις πιέσεις για νέα μέτρα. Επιπροσθέτως, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και τον γνωστό «κόφτη». Δηλαδή, αν δεν πειστεί η τρόικα από τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου και επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων, τότε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενδέχεται να ισχυριστεί το υπουργείο Οικονομικών (σε μία προσπάθεια να αποφύγει τώρα την υιοθέτηση νέων παρεμβάσεων) ότι εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των θεσμών και προκύψει κενό για το 2017, τότε τον Απρίλιο του 2018 θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» των δαπανών για να διορθωθούν οι αποκλίσεις.
Ο λόγος για τον οποίο οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει το κενό του 0,15-0,2% του ΑΕΠ για το 2017 είναι επειδή δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το επόμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ίδιο λόγο οι δανειστές «βλέπουν» κενό και για το 2018, της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ και επιμένουν στην εφαρμογή των συστάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές, ώστε να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι τόσο για το 2017, όσο και για το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως, ενώ για το 2018 και μετά θα γίνουν διαβουλεύσεις κυρίως όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020. Πάντως, η στάση των δανειστών για τον προϋπολογισμό του 2017 είναι δεδομένο ότι δημιουργεί έναν πονοκέφαλο που δεν ανέμεναν στο οικονομικό επιτελείο.
Πέραν αυτού, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, στο στρατόπεδο και των δύο πλευρών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος. Και συγκεκριμένα θα μπορούσε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών για τον 2ο έλεγχο. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι η κυβέρνηση θα τρέξει όλες τις δράσεις (περίπου 35) που περιλαμβάνονται στην 2η αξιολόγηση εντός του επόμενου μήνα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ