το 2016 έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Βασικός λόγος για αυτήν την εξέλιξη θεωρείται η υποχώρηση της ζήτησης από τις αγορές της Κίνας, της Iαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το τρίτο τρίμηνο οι δαπάνες ανήλθαν σε 42,4 δισ. δολάρια, δηλαδή παρουσίασαν μείωση 43% εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Συν τοις άλλοις, τα 42,4 δισ. δολάρια είναι και το χαμηλότερο ποσόν που δόθηκε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας από το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance. Οπως αναφέρει ο Μάικλ Λιμπράιτς, ιδρυτής της New Energy Finance, η οποία είναι μονάδα του ομίλου Bloomberg, «η χρηματοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων συρρικνώθηκε δραστικά, αφότου οι κυβερνήσεις, λόγω κρίσης και λιτότητας, μείωσαν τα κίνητρα για “πράσινες” επενδύσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της New Energy Finance, οι συνολικές επενδύσεις για το 2016 αναμένεται να απέχουν αρκετά από το επίπεδο ρεκόρ των 348,5 δισ. δολαρίων που είχαν φθάσει το 2015. Ειδικότερα, όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο, η σημαντική επιβράδυνση των επενδύσεων έχει να κάνει με το ότι είχε προηγηθεί ένα καλό πρώτο εξάμηνο με υψηλές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 20,1 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το θερινό τρίμηνο παρατηρήθηκε αδράνεια, η οποία και αποτυπώθηκε στα μόλις 2,4 δισ. δολάρια για «πράσινες» επενδύσεις.
Νεοφυείς εταιρείες
Το πεδίο που εξακολουθεί να δελεάζει τους επενδυτές έχει να κάνει με τις νεοφυείς εταιρείες στον χώρο των ήπιων μορφών ενέργειας. Σε αυτές λοιπόν, τις λεγόμενες και «startups», διαθέτουν πόρους τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα καινοτομικά κεφάλαια. Οι επενδυτές διέθεσαν 3,2 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο 73% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2015. Συνολικά, όπως αναφέρεται σε τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σε ορίζοντα 15ετίας η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει 90 τρισ. δολάρια, ώστε με επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και σε άλλα έργα περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος να αμβλύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Σε σχετικό τους άρθρο, οι New York Times αναφέρουν, τέλος, ως μέτρο σύγκρισης το ότι το 2015 το παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε σε 73 τρισ. δολάρια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο μέρος των 90 τρισ. δολαρίων αναμένεται να προέλθει από ιδιωτική χρηματοδότηση.
Έντυπη