Τέτοιο δραματικό ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους άνω των τριών δισ.
Ο εφιάλτης της μείωσης του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα επίπεδα των 5000 ευρώ –από 8636 έως 9545 ευρώ που είναι το καινούργιο
ψαλιδισμένο αφορολόγητο μετά τις περικοπές του περασμένου Μαΐου- επανήλθε μέσα από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.
Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι το «φορολογικό έχει κλείσει οριστικά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης» ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό που ζητάει το ΔΝΤ στους φόρους, τελικώς γίνεται έστω και με… καθυστέρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, γράφτηκε για πρώτη φορά από το ΔΝΤ σε έκθεση του 2009 για να υλοποιηθεί έξι χρόνια αργότερα.
Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι πολύ συγκεκριμένο: Πρέπει να μειωθεί η έκπτωση φόρου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να εξασφαλιστούν πόροι που θα διοχετευτούν για την ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όπως είναι για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι.
Το σκεπτικό αυτό βέβαια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η οποία γνωρίζει ότι το αφορολόγητο αφορά τουλάχιστον στο 70-80% του εκλογικού σώματος καθώς μόνο οι συνταξιούχοι ανέρχονται στα 2,7 εκατομμύρια, οι αγρότες (που ωφελούνται πλέον και αυτοί) στις 800.000 και οι μισθωτοί περίπου στα 3,5 εκατομμύρια.
Μετά το ψαλίδισμα του Μαίου, το αφορολόγητο διαμορφώθηκε:
1. Στις 8636 ευρώ για τον άγαμο
2. Στις 8863 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
3. Στις 9090 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
4. Στις 9545 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά
1. Στις 8636 ευρώ για τον άγαμο
2. Στις 8863 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
3. Στις 9090 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
4. Στις 9545 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά
Πρακτικά, οι άγαμοι έχουν έκπτωση φόρου 1900 ευρώ, οι έχοντες ένα παιδί 1950 ευρώ, οι έχοντες δύο παιδιά 2000 ευρώ και οι έχοντες τρία παιδιά και πάνω, 2100 ευρώ. Η επιθυμία του ΔΝΤ να περιοριστεί το αφορολόγητο ακόμη και στις 5000 ευρώ, αποτελεί εφιαλτικό σενάριο καθώς η έκπτωση φόρου θα πρέπει να πέσει στα 1100 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα επιβαρυνθούν με έως και 1000 ευρώ πρόσθετο φόρο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει άλλη παρέμβαση στην κλίμακα φορολογία εισοδήματος.
Δημοσιονομικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά «σκληρό» σενάριο καθώς τέτοιο δραματικό ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους άνω των τριών δις. ευρώ.
ependisinews.gr