Την αποδοχή και έγκριση του συνημμένου σχεδίου τροποποίησης της Συμφωνίας Μετόχων (Shareholders Agreement) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων
και Αποκρατικοποιήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την μεταβίβαση ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.
Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σύμφωνα με αυτή παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου την εν λόγω τροποποιητική Σύμβαση.
Η υπογραφή της νέας σύμβασης αποτελούσε προϋπόθεση για την μεταβίβαση ποσοστού 5% του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ταμείου (Asset Development Plan), κάτι που αποτελεί παράλληλα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογησης στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου και της D.T. είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή MoU και την τροποποίηση της Συμφωνίας Μετόχων. Η τροποποίηση αποτελούσε όρο για την κάθε μετοχική αλλαγή στον Οργανισμό, δεδομένου ότι η Deutsche Telecom διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης για κάθε ποσοστό του Οργανισμού που προτίθεται να παραχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο (κάτοχος σήμερα του 10% του ΟΤΕ, 6% άμεσα και 4% μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ).
Συγκεκριμένα, έχει συναποφασιστεί ότι στην περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλόμενων (Ελλ. Δημόσιο και DT) σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές, οφείλει να προσφέρει προς πώληση τους τίτλους αυτούς ή τα σχετικά δικαιώματα πρώτα στον έτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος αν αρνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση προς οποιονδήποτε τρίτο.
Για το 5% του ΟΤΕ που θα μεταφερθεί προς παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, η DT έχει εκδηλώσει το, υπό προϋποθέσεις, ενδιαφέρον της για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στον ελληνικό Οργανισμό, κατέχοντας άλλωστε το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Σε προ μηνών επικοινωνία του Capital.gr με τον Αndreas Fuchs, ο εκπρόσωπος της Deutsche Telekom και υπεύθυνος του τομέα Finance, Mergers and Acquisitions, είχε δηλώσει πως “η DT θα αποκτήσει επιπλέον μετοχές σε οποιοδήποτε asset, μόνο αν η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τον ΟΤΕ”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει ήδη συζητήσεις με τη DT αναφορικά με το τίμημα πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου. Σήμερα ο ΟΤΕ αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 3,78 δις,ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η αξία του 5% του Οργανισμού ανέρχεται στα 189 εκατ.ευρώ. Περαιτέρω, ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει μια εντυπωσιακή απομόχλευση του ισολογισμού του. Την τελευταία πενταετία, έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του κατά περίπου 80%, στα 736 εκατ.ευρώ ή 0,6 φορές το EBITDA. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα και τις σημαντικού ύψους επενδύσεις που υλοποιεί, τον τοποθετούν μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη.
Σημειωτέον πως με τη μεταφορά του ποσοστού του Δημοσίου του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την παραχώρησή του.
Όπως προβλέπεται από το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan / ADP), το οποίο στις 25.05.2016 εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ Β 1472) και το οποίο αποτελεί παράρτημα της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Μνημόνιο ΙΙΙ) με τους πιστωτές.
Βάσει της μέχρι σήμερα ισχύουσας Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της DT, το 10% που κατέχει το Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης 5 από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το δικαίωμα ορισμού προέδρου και δικαιώματα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις. Με την παραχώρηση του 5%, το Δημόσιο κρατά 1% και επιπλέον 4% μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διατηρώντας μέρος των ειδικών προνομίων (άρθρο 9 της συμφωνίας) που πηγάζουν από τη σύμβαση με τη DT.
capital.gr