ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ρωσική VTB, που ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει εναλλακτικές μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων.
Την ανησυχία του Λονδίνου προδίδει έγγραφο που διέρρευσε χθες στα βρετανικά ΜΜΕ και φέρει τη βρετανική κυβέρνηση να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ από 5,4% έως 9,5% σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν αν η Βρετανία παρέμενε στην Ε.Ε. Σε απόλυτους αριθμούς το πλήγμα ισοδυναμεί με 66 δισ. στερλίνες ετησίως, ποσό αντίστοιχο περίπου σε 73 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις απορρέουν από τα ευρήματα της αμφιλεγόμενης έρευνας που είχε δοθεί στη δημοσιότητα περίπου δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις γιατί είχε θεωρηθεί προσπάθεια τρομοκράτησης των Βρετανών. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπ’ όψιν την κατάργηση των βρετανικών εισφορών στα κοινοτικά ταμεία αλλά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και καταλήγει πως έπειτα από 15 έτη τα δημόσια έσοδα θα έχουν μειωθεί από 38 έως 66 δισ. στερλίνες τον χρόνο, δηλαδή από 42 έως 73 δισ. ευρώ περίπου.
Σχολιάζοντας τους κινδύνους από ένα «σκληρό» Brexit, η Αννα Σούμπρι, πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, μίλησε για «πολύ σκληρό» Brexit που θα επιφέρει μείωση εσόδων και επενδύσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, και τόνισε πως η μείωση των επενδύσεων συνεπάγεται κινδύνους για επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τιμ Φάρον, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ερμήνευσε τα κείμενα που διέρρευσαν ως ένδειξη πως η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου εξέφρασαν φόβους πως η ρητορική της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.
Ο Τιμ Ρόμπερτς, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής Promontory Financial Group, τόνισε πως τη δεκαετία του 1980 το Λονδίνο ανταγωνίστηκε τη Νέα Υόρκη ως χρηματοπιστωτικό κέντρο επειδή ήταν ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο, αδιακρίτως εθνικότητας ή φύλου. «Αν χάσουμε αυτή την ιδιότητα και επιτρέψουμε όχι μόνον το Brexit αλλά και τα αισθήματα που ακούγονται», προειδοποίησε ο κ. Ρόμπερτς, «τότε θα ζημιώσουμε το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο». Ο Τζέιμς Μπάρντρικ, επικεφαλής της βρετανικής μονάδας της αμερικανικής τράπεζας Citi, αναφέρθηκε στο δίλημμα της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το πόσο εσπευσμένα πρέπει να κινηθεί ώστε να προστατευθεί από το Brexit.
Παράλληλα, ο Ρομπ Ρούνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς μονάδας της Morgan Stanley, εξέφρασε την πρόθεση της τράπεζάς του να μεταφέρει τμήματά της αλλού αν η Βρετανία αποκλεισθεί από την ενιαία αγορά. Σε ό,τι αφορά τη VTB Bank, ο Χέρμπερτ Μόος, αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της ρωσικής τράπεζας, δήλωσε πως ετοιμάζεται να μεταφέρει τον επενδυτικό της βραχίονα εκτός Βρετανίας και εξετάζει σειρά εναλλακτικών, μεταξύ των οποίων τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και τη Βιέννη. Η στερλίνα κυμαινόταν χθες το βράδυ στο 1,2137 δολάριο, καταγράφοντας τις τέσσερις χειρότερες ημέρες της μετά το δημοψήφισμα. Στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιούσαν πως μια απότομη έξοδος από την Ε.Ε. θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία. Μιλώντας στο Reuters, παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την απομάκρυνση των επενδυτών από το βρετανικό νόμισμα στην επικρατούσα αντίληψη πως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα προχωρήσει στο «σκληρό» Brexit.
Έντυπη