Για «αρπαγή» των αποθεματικών του ταμείου τους, που αγγίζουν τα 740 εκατ. ευρώ, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), αντιδρώντας στην ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο
Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) που θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τόνισαν ότι το ΤΑΠΙΤ διαθέτει αποθεματικά άνω των 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο υπό σύσταση ΕΤΕΑΕΠ από την 1/1/2017 και μετά, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που εμφανίζει του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΤ έχουν κατανεμηθεί σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης και στο Κοινό Κεφάλαιο.
Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων καταγγέλλουν ότι στη διαδικασία υφαρπαγής των αποθεματικών έρχεται να προστεθεί μια νέα περικοπή στο εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο, μετά το νέο τρόπο υπολογισμού τους. Ουσιαστικά, μετά τη μείωση κατά 30% που υπέστη το εφάπαξ του ΤΑΠΙΤ το 2012, προστίθεται η νέα περικοπή που φτάνει έως το 20%, μειώνοντας έτσι και άλλο το διαθέσιμο εφάπαξ βοήθημα. Σημειώνεται ότι προ κρίσης εργαζόμενος ξενοδοχοϋπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσε να λάβει εφάπαξ στα επίπεδα των 32.000 ευρώ, ενώ τώρα μετά και τις νέες μειώσεις το εφάπαξ έχει υποχωρήσει στα 17.000 – 18.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των αποθεματικών του ΤΑΠΙΤ τα περισσότερα, 314.430.000 ευρώ προέρχονται από τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων. Άλλα 222.700.000 ευρώ διαθέτει ο κλάδος του μετάλλου, 168 εκατ. ευρώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, 16.975.000 ευρώ ο κλάδος των τσιμέντων, 4.172.000 ευρώ ο κλάδος των λιπασμάτων και 1.000.928 ευρώ το Εθνικό Θέατρο.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στους συνδικαλιστές να καταθέσουν αίτημα μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών.
Ακόμη οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την διατήρηση του δικαιώματος λήψης του εφάπαξ με 20 χρόνια προϋπηρεσία, μία κατάκτηση του κλάδου, που, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) Παναγιώτης Προύτζος.
Οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.
enikonomia.gr