Αποφάσεις «ανάσα» εξακολουθούν να εκδίδουν με αμείωτη ένταση τα Ειρηνοδικεία για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά», προστατεύοντας αποτελεσματικά την α΄ κατοικία, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, σε υποθέσεις «κόκκινων δανείων», αξιολογώντας το σύνολο της οφειλής και την οικονομική αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν.
Δικαστική απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου, υψώνοντας «ασπίδα προστασίας» για ζευγάρι δανειοληπτών με χαμηλότατα εισοδήματα, «μπλόκαρε» την προοπτική να εκποιηθεί και «να βγει στο σφυρί» η κύρια κατοικία τους αλλά
και το μοναδικό μικρής αξίας αυτοκίνητό τους, ενώ παράλληλα ενεργοποίησε «κόφτη» για το χρέος τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το μισό ύψος (σχεδόν 55%) της συνολικής οφειλής.
Ηδη η Δικαιοσύνη, με άλλη απόφαση περιφερειακού Ειρηνοδικείου, δέχθηκε να αλλάξει το ύψος των δόσεων επί το ευμενέστερο για έναν δανειολήπτη, μόλις διαπίστωσε ότι επιδεινώθηκε αιφνιδίως η οικονομική του κατάσταση, γιατί υπήρξε μείωση των αποδοχών του (από υπερωριακή και νυκτερινή απασχόληση που έχασε τους τελευταίους μήνες), όπως απέδειξε προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (μισθολογική κατάσταση κ.λπ.) και ταυτόχρονα αύξηση των οικογενειακών δαπανών από αναγκαστικά έξοδα φροντιστηρίου που έπρεπε να καλύψει για να μάθει το παιδί του ξένη γλώσσα.
Η νεότερη δικαστική απόφαση έρχεται τώρα να «ανακουφίσει» σημαντικά ζευγάρι ξένων που ζει εδώ και μερικά χρόνια σε ελληνικό νησί και το οποίο είχε πάρει στεγαστικό δάνειο, που έγινε «κόκκινο» και αδυνατούσε να το αποπληρώσει με βάση τις αρχικά συμφωνημένες δόσεις της δανειακής σύμβασης, με συνέπεια το χρέος να φθάσει στο ποσό των περίπου 64.000 ευρώ.
Αδυνατώντας να βρουν μιαν ικανοποιητική συμβιβαστική λύση ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις με τη δανείστρια τράπεζα, οι δύο σύζυγοι προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας τους, επιδιώκοντας να υπαχθούν και αυτοί στον αναμορφωμένο «νόμο Κατσέλη», ώστε να προστατεύσουν σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους, όπως και έγινε.
Το δικαστήριο έλαβε κατ’ αρχήν υπόψη του ότι το ζευγάρι έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα που φθάνουν το πολύ μέχρι 600 ευρώ τον μήνα, καθώς εργάζονται σε καφενείο και σε περιστασιακές εργασίες χειρωνακτικής μορφής, ενώ τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν (κατά το ήμισυ στον καθένα), είναι μια κύρια κατοικία εμβαδού 65 τ.μ. και ένα μικρού κυβισμού ΙΧ.
Ρύθμιση
Αποκρούοντας αντίθετους τραπεζικούς ισχυρισμούς, το δικαστήριο δέχθηκε ότι για τη στοιχειώδη διαβίωσή τους χρειάζονται οπωσδήποτε 500 ευρώ τον μήνα και ρύθμισε σε πρώτη φάση την εξόφληση του χρέους τους σε μηνιαίες δόσεις των 88 ευρώ σε βάθος τριετίας (μοιράζοντας το ποσό αναλογικά προς τα εισοδήματα καθενός).
Αποκρούοντας αντίθετους τραπεζικούς ισχυρισμούς, το δικαστήριο δέχθηκε ότι για τη στοιχειώδη διαβίωσή τους χρειάζονται οπωσδήποτε 500 ευρώ τον μήνα και ρύθμισε σε πρώτη φάση την εξόφληση του χρέους τους σε μηνιαίες δόσεις των 88 ευρώ σε βάθος τριετίας (μοιράζοντας το ποσό αναλογικά προς τα εισοδήματα καθενός).
Παράλληλα έκανε δεκτό το αίτημά τους και εξαίρεσε από τον κίνδυνο εκποίησης την α΄ (και μοναδική) κατοικία τους, αλλά και το ΙΧ που είναι απαραίτητο για τη μετάβαση στη δουλειά και η εκποίηση του οποίου, άλλωστε, δεν θα συνέβαλλε σχεδόν καθόλου στην αποπληρωμή του χρέους, λόγω της πολύ μικρής αξίας του.
Προκειμένου δε να επιτευχθεί η εξαίρεση της εκποίησης, ορίστηκε για το περαιτέρω διάστημα μηνιαία καταβολή ποσού 110 ευρώ σε συνολικά 240 δόσεις και σε βάθος 20ετίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ