Την ανησυχία του για την η ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη και την απαισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης, εξέφρασε στην εφημερίδα Die Welt, ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Η πολιτική αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν ενστάσεις, κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις», δήλωσε ο κ. Στίγκλιτς και επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης ή ενός συστήματος κοινής εγγύησης καταθέσεων.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς υπογραμμίζει την ανάγκη υλοποίησης εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, όπως τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης ή ενός συστήματος κοινής εγγύησης καταθέσεων και προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την παραπαίουσα νομισματική ένωση.
«Σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη ευρωζώνη, αλλά το ερώτημα είναι ποια μορφή θα έχει. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη», λέει ο οικονομολόγος.
Κληθείς να προβλέψει ποιες χώρες θα συνεχίσουν να είναι μέλη της ευρωζώνης ο Τζ. Στίγκλιτς απαντά ότι «είναι πιο εύκολο να πει κανείς ποιος δεν θα είναι μέσα. Στη Γερμανία έχουν ήδη αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς αυτό» και τάσσεται υπέρ της διάλυσης της νομισματικής ένωσης ή η διάσπασής της σε ευρώ του βορρά και ευρώ του νότου.
Εκτός από την Ελλάδα δυσοίωνο βλέπει και το μέλλον της Ιταλίας για την παραμονή στο κοινό νόμισμα. «Όταν συζητώ με Ιταλούς, διαισθάνομαι ότι οι άνθρωποι εκεί είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από το ευρώ» και προσθέτει, «η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει στο ευρώ. Αυτό είναι για τους Ιταλούς συναισθηματικά πραγματικά δύσκολο και για μεγάλο διάστημα αρνούνταν να το αποδεχθούν».
(Πηγή: Die Welt)