Κλείνει το νομικό κενό που αφήνει εκτός φυλακής τους κατηγορούμενους
Υιοθετήθηκε από το πακιστανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέσιο που έχει στόχο να καταπολεμήσει τις δολοφονίες τιμής στο Πακιστάν, που κάθε χρόνο στερούν τη
Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο, έχει στόχο να κλείσει το νομικό κενό που δίνει την ευκαιρία στους περισσότερους κατηγορούμενους να αποφεύγουν τη φυλακή, γεγονός που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το κοινοβούλιο του Πακιστάν υιοθέτησε επίσης ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών στην περίπτωση βιασμού, προβλέποντας τη διεξαγωγή τεστ DNA, αλλά και την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης στους κατηγορούμενους όταν το θύμα είναι ανήλικο ή άτομο με ειδικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ είχε δεσμευθεί τον Φεβρουάριο να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τα «εγκλήματα τιμής», χωρίς όμως να δράσει άμεσα.
Η συζήτηση ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία της Καντίλ Μπαλόχ, μιας στάρλετ που έγινε γνωστή μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, από τον αδελφό της, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έδρασε για να προστατεύσει την «τιμή» της οικογένειάς του. Η νεαρή γυναίκα, την οποία συνέκριναν συχνά με την αμερικανίδα Κιμ Καρντάσιαν, συμπεριφερόταν «εντελώς απαράδεκτα», είχε εξηγήσει ο αδελφός της. «Δεν έχω τύψεις για όσα έκανα», είχε δηλώσει όταν συνελήφθη. Η δολοφονία αυτή είχε διχάσει την κοινή γνώμη, με κάποιους να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και άλλους να λένε ότι η νεαρή άξιζε ό,τι της συνέβη.
Μια αμφιλεγόμενη διάταξη του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Πακιστάν προβλέπει ότι οι άνδρες που σκοτώνουν μια γυναίκα μέλος της οικογένειάς τους μπορούν να αποφύγουν την καταδίκη αν οι συγγενείς τους «τους συγχωρήσουν» και αφού καταβάλουν ένα ποσό ως αποζημίωση.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο αριθμός των «εγκλημάτων τιμής» αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια στο Πακιστάν και καλεί τη χώρα «να τερματίσει την ατιμωρησία» των δραστών.
Πλέον οι τροποποιήσεις στον νόμο που υιοθετήθηκαν χθες αναγκάζουν τους δικαστές να καταδικάζουν σε ισόβια όσους διαπράττουν εγκλήματα «τιμής», ακόμη κι αν τους συγχωρέσουν οι συγγενείς του θύματος.
newsbeast.gr