Επεκτείνονται σε όλο το δημόσιο τομέα οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου που εφαρμόζονται στο ΕΣΥ. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκε στο νόμο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις. Σκοπός της ρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι «η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στους τομείς των παρεχόμενων στον δημόσιο τομέα υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης από τρίτους».
Η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε τρίτους (εργολάβους) νομοθετήθηκε για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα το 1998, υπό την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του αναδόχου δεν θα υπερβαίνει το κόστος από την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους σχετικούς τομείς.
«Τρία χρόνια μετά, το 2001, η πρόβλεψη για το όριο αυτό καταργείται. Και η πρακτική των εργολαβικών αναθέσεων γενικεύεται, γίνεται καθεστώς», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Με αποτέλεσμα – σύμφωνα με το υπουργείο – «α) να εκτιναχθεί το κόστος των εργολαβικών συμβάσεων, λόγω των πρακτικών καρτέλ που επέβαλλαν οι ανάδοχοι και λόγω της κατάργησης του πλαφόν και, β) να καταστρατηγηθούν όλα τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές».
Μάλιστα το υπουργείο επικαλείται στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από τα οποία προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει εκτεταμένη παραβατικότητα, όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του Μητρώου Παραβατών στους κλάδους φύλαξης και καθαρισμού.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ