Περίπλοκο και τεταμένο παραμένει ακόμα και μετά την πρωθυπουργική συνάντηση με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέσα στο δικαστικό σώμα. Αφορμή οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με εσωτερικές
διεργασίες σε υψηλά κλιμάκια, οι παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ενωσή τους, αλλά και η παύση του Ισίδωρου Ντογιάκου από την Εισαγγελία Εφετών.
Και ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που προσδοκούσαν σε εκτόνωση του κλίματος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την εξαγγελία μισθολογικών παροχών, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ έξω από το Μαξίμου, για την ανάγκη να «αφουγκράζεται η Δικαιοσύνη» τον παλμό της κοινωνίας, αλλά και όσα είπε για τη ματαίωση της πολυσυζητημένης διάσκεψης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, πυροδότησαν το κλίμα που επικρατεί μέσα στο ανώτατο δικαστήριο.
«Νέο ατόπημα»
Το κλίμα αυτό είχε αποτυπωθεί με τη δριμεία κριτική που άσκησαν για τους χειρισμούς Σακελλαρίου οι παραιτηθέντες αντιπρόεδροι του ΣτΕ. Η προσπάθειά του να αποδώσει τη ματαίωση της διάσκεψης, πέρα από το «κλίμα που επικρατούσε» και «στην ευθύνη του να μη χειραγωγούνται οι δικαστές την προπαραμονή κρίσιμων διασκέψεων», προκάλεσε αίσθηση μέσα στο ανώτατο δικαστήριο, με δικαστές του ΣτΕ να εκλαμβάνουν την προεδρική ρήση ως «προσβολή», ενώ άλλοι να κάνουν λόγο «για νέο ατόπημα».
Αλλά και η συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, για τα μισθολογικά θέματα των δικαστών, θεωρήθηκε τουλάχιστον ατυχής, όχι μόνον λόγω συγκυρίας, αλλά και για λόγους ουσίας. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ψέγει την εμπλοκή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σε θέματα μισθών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο την εκθέτει στην κοινή γνώμη αλλά και στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας πως τα μισθολογικά κατά το Σύνταγμα είναι δουλειά των δικαστικών ενώσεων.
Η παρουσία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο Μαξίμου και οι δηλώσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων, προκάλεσαν και θύελλα πολιτικών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ενώ τα σχόλια πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αρνητικά. Αλλωστε, το περιστατικό με τη φραστική επίθεση πολιτών στον πρόεδρο του ΣτΕ στο Κολωνάκι την επομένη της συζήτησης για τα μισθολογικά, εκτιμάται ότι εντάσσεται στο ίδιο κλίμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία απαντούν στις έντονες επικρίσεις, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αντικείμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό δεν ήταν μόνον οι μισθοί αλλά και θεσμικά θέματα. Επίσης αιτιολογούν πως «δικαιούνται και υποχρεούνται» να ασχολούνται και με τα μισθολογικά, καθώς τα εντάσσουν στο πακέτο θεσμικών θεμάτων «και όχι μόνον οικονομικών» που σχετίζονται «με το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Επιτίθενται δε με αυστηρότητα στα πολιτικά κόμματα που τους επέκριναν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ημερομηνία νέας διασκέψεως για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμα δεν έχει οριστεί. Οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος, που παραιτήθηκαν από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ, εξαπέλυσαν πυρά κατά του προέδρου του δικαστηρίου, ενώ ειδικώς ο κ. Ράμμος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να δηλώσει την έντονη αντίθεσή του για τα λεχθέντα περί «κλίματος» από τον κ. Σακελλαρίου.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε και η παύση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών (από τις πλέον νευραλγικές της δικαστικής ιεραρχίας) μόλις 20 ημέρες μετά την επανεκλογή του με το 48% των ψήφων των εισαγγελέων εφετών. Η παύση του λόγω ενεργοποίησης πειθαρχικής καταδίκης του για προσβολή της προέδρου του Αρείου Πάγου δρομολογεί νέα εκλογική αναμέτρηση στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ η διαμόρφωση κλίματος νηφαλιότητας και ηρεμίας με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους παραμένει ακόμα το ζητούμενο σε κρίσιμες δικαστικές υπηρεσίες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ