«Απροστάτευτοι» έναντι του ιού της γρίπης είναι οι επαγγελματίες υγείας στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν το 10,9%, ενώ στα κέντρα υγείας είναι στο 24,3%! Μάλιστα, από τα 131 δημόσια νοσοκομεία, μόνο 7 είχαν
ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50%, ενώ σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%.
Χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας εμβολιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπέργκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πέρυσι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών γρίπης έφτασε στα 435, έναντι 248 την περίοδο 2014-2015 και 338 την περίοδο 2013-2014. Οι θάνατοι την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν σε 197, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας να υπολογίζεται στα 54,2 έτη. Οι ομιλητές τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη και ισχυρότερη γραμμή άμυνας έναντι της γρίπης. Φέτος το εμβόλιο είναι τριδύναμο (δύο υποτύπους Α και ένα Β) και θα εισαχθούν περίπου 1.700.00 εμβόλια.
Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται περίπου στο 60% και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του λήπτη, η ανοσολογική επάρκειά του, το ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων γρίπης κ.ο.κ. Οι επιστήμονες σημείωσαν πως ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε ηλικίες άνω των έξι ετών, ενώ ειδικά, για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα άνω των 60 ετών και τους επαγγελματίες υγείας, ο ετήσιος εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
Ασφαλής είναι ο εμβολιασμός και των εγκύων, καθώς προφυλάσσει από τον πρόωρο τοκετό και προστατεύει το έμβρυο προγεννητικά και τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Όπως είπαν οι επιστήμονες, ετοιμάζεται ηλεκτρονικό βιβλιάριο παιδιών και ενηλίκων, που θα καταγράφει και τον εμβολιασμό, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ προωθεί και μια απλή καρτέλα αναγραφής για το αντιγριπικό εμβόλιο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ