Κυρώσεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία ζητά ο Γάλλος ΥΠΕΞ

213
Αποτέλεσμα εικόνας για Κυρώσεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία ζητά ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία να καταδικάζει τη

χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να επιβάλει “κυρώσεις” σε βάρος όσων ευθύνονται για αυτές τις “απάνθρωπες” πράξεις.

Σε μια έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με χημικά στην κοινότητα Κμένας, της επαρχίας Ιντλίμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.
Σύμφωνα με αυτήν την ερευνητική επιτροπή (Joint Investigative Mechanism ή JIM), επρόκειτο για την τρίτη επίθεση με χημικά από το 2014. Προηγουμένως, η JIM είχε κατηγορήσει τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για χρήση χημικών στη βόρεια Συρία, τον Αύγουστο του 2015. “Ο συριακός στρατός όπως και το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε βάρος πολιτών τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις. Πρόκειται για απάνθρωπες και απαράδεκτες ενέργειες” ανέφερε ο Ερό σε ανακοίνωσή του, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.
“Η Γαλλία δεν θα αποδεχτεί (…) να μείνει ατιμώρητη η χρήση χημικών όπλων στη Συρία”, συνέχισε καλώντας “όλους τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους”. Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ζητήσει και στο παρελθόν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Δαμασκού, αμφισβητεί τα συμπεράσματα της JIM θεωρώντας ότι δεν παρουσιάστηκαν πειστικές αποδείξεις ώστε να επιβληθούν κυρώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!