Ο Ντε Μιστούρα έκανε λόγο για «αμείλικτες» επιθέσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 41 ανθρώπων, εκ των οποίων 16 παιδιά, το τελευταίο 48ωρο. Η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση για χρήση δηλητηριώδους αερίου. Οι αντικαθεστωτικοί πέρασαν στην αντεπίθεση την Παρασκευή, με σκοπό να σταματήσουν την πολιορκία του Ανατολικού Χαλεπίου, όπου βρίσκονται επί μήνες εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.
Η στενή πολιορκία του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπίου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο. Οι τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, κατά τις οποίες οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ με τη συνδρομή της Ρωσίας βομβαρδίζουν ανηλεώς την πόλη με στόχο την ανακατάληψή της, έχουν μετατρέψει σε κόλαση την καθημερινότητα των κατοίκων.
Συχνά, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν είναι παρά δρόμοι γεμάτοι από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών από τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης του Χαλεπίου από το καθεστώς Άσαντ, ξεπερνάει τους 2.700.
Ρωσία και Συρία προχώρησαν σε μία προσωρινή «ανθρωπιστική» εκεχειρία τις προηγούμενες ημέρες, ανοίγοντας τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους που θα επέτρεπαν σε αμάχους και τραυματίες να εγκαταλείψουν την πόλη. Ουδείς εγκατέλειψε το Χαλέπι ωστόσο, ενώ οι προσπάθειες να μεταφερθούν ιατρικές και άλλες προμήθειες έπεσαν επίσης στο κενό.
Η ένταση κλιμακώθηκε στο Χαλέπι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες ΗΠΑ – Ρωσίας να εξασφαλίσουν μία διεθνώς επιτηρούμενη κατάπαυση του πυρός.
«Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές του Χαλεπίου έχουν υποφέρει πολλά εξαιτίας των μάταιων πλην όμως φονικών προσπαθειών ανακατάληψης της πόλης του Χαλεπίου», επισήμανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «τώρα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη και τους αξίζει μία σταθερή εκεχειρία».