ξαφνική «εισβολή» του κουρδικού ζητήματος στην αμερικανική προεκλογική διαμάχη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ καυτηρίασε χθες τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας στη διάρκεια της δεύτερης τηλεοπτικής της αναμέτρησης με τον Ντόλαντ Τραμπ, την περασμένη Κυριακή. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που βλέπουν τους Κούρδους μαχητές ως μία από τις πλέον αξιόμαχες δυνάμεις στον αγώνα για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους.
«Η Κλίντον δήλωσε ότι, αν εκλεγεί, θα εξοπλίσει τους Κούρδους της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν μια τρομοκρατική οργάνωση. Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι οι ΗΠΑ σύμμαχοί μας;» διερωτήθηκε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο» να υποστηρίζουν οι Αμερικανοί μια τρομοκρατική οργάνωση (το PYD) εναντίον μιας άλλης (το Ισλαμικό Κράτος).
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρονται να διεξαγάγουν από κοινού με την Τουρκία την από καιρό σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Ράκα, στην Ανατολική Συρία, οιονεί πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτή την εκστρατεία, υπό τον όρο ότι δεν θα συμμετάσχουν μαχητές του PYD, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ.
Προβλήματα στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, αλλά και με τη Βαγδάτη, προκαλεί και η επωαζόμενη επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Η Τουρκία εννοεί να έχει λόγο στην επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενο άλωσης της κατά κύριο λόγο σουνιτικής πόλης από σιιτικές πολιτοφυλακές που Ιράκ και Κούρδους μαχητές (Πεσμεργκά) του ιρακινού Κουρδιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνοτικό πόλεμο και βίαιη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της Μοσούλης εις βάρος των σουνιτών Αράβων και των Τουρκμένων.
Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ξεσπάθωσε εναντίον του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος χαρακτηρίζει «δύναμη κατοχής» τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εγκατασταθεί στα περίχωρα της Μοσούλης και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την αποχώρησή τους. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Αμπάντι «να έχει συναίσθηση της θέσης του» και ξεκαθάρισε πως, ό,τι και να λέει η Βαγδάτη, τα τουρκικά στρατεύματα θα εκπληρώσουν την αποστολή τους. «Με προσβάλλει προσωπικά (ο Αμπάντι). Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Δεν είσαι συνομιλητής μου, δεν είσαι στο επίπεδό μου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει: «Ο τουρκικός στρατός δεν έχει χάσει την ποιότητά του σε τέτοιο σημείο ώστε να παίρνει διαταγές από σένα».
Σε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα εξελίσσονται, επί του παρόντος, οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, όπου επισφραγίστηκαν οι συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream και για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες να κλίνει υπέρ της ρωσικής υποψηφιότητας για την αγορά συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση Γιλντιρίμ ότι η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να εκκαθαρίσει από «τρομοκράτες» οπαδούς του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ακόμη και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Τέλος, το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ντεριάν Ακτέρτ, ηγετικού στελέχους του ΑΚΡ, στο Ντιγιαρμπακίρ την περασμένη Δευτέρα.
Νέες τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας δημιουργεί το ενδεχόμενο συμμετοχής κουρδικών δυνάμεων στις κυοφορούμενες επιχειρήσεις για εκδίωξη του ISIS από τα δύο κυριότερα οχυρά του στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθρο66 δισ. στερλίνες το ετήσιο κόστος του Brexit