παγκόσμιας οικονομίας και όσα αυτή συνεπάγεται, όπως η αναιμική ανάπτυξη, η χαμηλή ζήτηση και η περιορισμένη κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η μείωση οφείλεται, μεταξύ άλλων, και σε μια θετική εξέλιξη: την προώθηση σωστών πολιτικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για το επόμενο έτος, η UNCTAD διαβλέπει ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων, που το 2018 θα υπερβούν το 1,8 τρισ. δολάρια, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Εχοντας προσελκύσει το 50% των εισροών ξένων επενδύσεων μέσα στο 2015, οι ανεπτυγμένες οικονομίες των χωρών του G20 κατέγραψαν το περασμένο έτος αύξηση εισροών 42%. Σύμφωνα με την UNCTAD, όμως, η ανοδική τάση δεν διατηρείται το 2016, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες όχι μόνον παρουσιάζουν χαμηλή ανάπτυξη και ζήτηση αλλά γίνονται δέκτες λιγότερων επενδύσεων από αναδυόμενες οικονομίες που επιβραδύνονται. Ετσι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις στις χώρες του G20 εκτιμάται ότι θα έχουν σημειώσει μείωση από 5% έως 10% και θα περιοριστούν από 830 έως 880 δισ. δολάρια. Στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του G20, η μείωση των εισροών αντανακλά την αβεβαιότητα που καλλιέργησε η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η UNCTAD έχει διαπιστώσει αποεπενδύσεις ξένων κεφαλαίων 289 εκατ. ευρώ και εκροή ελληνικών κεφαλαίων 379 εκατ. ευρώ το 2015 ως απόρροια του αυξημένου επενδυτικού ρίσκου. Το 2015 ήταν το χειρότερο από τα τελευταία έξι χρόνια, χειρότερο ακόμη και από το 2010, οπότε η χώρα μας μπήκε στο πρώτο μνημόνιο. Το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα μας περιορίστηκε έτσι στα 17,689 δισ. ευρώ το 2015. Στο σύνολό τους οι χώρες του G20 έχουν, πάντως, συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο όγκο επενδεδυμένων κεφαλαίων, που έχουν φτάσει τα 14,4 τρισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή η γεωγραφική ζώνη που εκτιμάται πως ευνοήθηκε φέτος είναι, σύμφωνα με την UNCTAD, η Αφρική, στην οποία οι εισροές ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν χάρη σε σειρά πολιτικών επιλογών απελευθέρωσης της οικονομίας αλλά και στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου.
Οι εισροές εκτιμάται, αντιθέτως, ότι μειώθηκαν φέτος στην Ασία κατά περίπου 15%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014, μολονότι οι προσφιλέστεροι επενδυτικοί προορισμοί των πολυεθνικών εταιρειών παραμένουν, εκτός από τις ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτερες ασιατικές οικονομίες, η Κίνα και η Ινδία. Ανάμεσα στις ομαδικές συσπειρώσεις χωρών, οι APEC, δηλαδή οι χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, προσείλκυσαν τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2015, και συγκεκριμένα 953 δισ. δολάρια. Το 2015 το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων στις χώρες APEC έφτανε τα 12,8 τρισ. δολάρια. Αναμένεται, ωστόσο, πως οι εισροές στις χώρες αυτές θα καταγράψουν μείωση από 15% έως 20% φέτος και θα περιοριστούν από 760 έως 810 δισ. δολάρια.
Για την ομάδα των χωρών BRICS, που το 2015 κατέγραψε πτώση 6% των επενδυτικών εισροών στα 256 δισ. δολάρια, η UNCTAD εκτιμά ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα προσελκύσουν 10% περισσότερες επενδύσεις, που θα κυμανθούν από 270 έως 290 δισ. δολάρια. Ανάμεσά τους και η Ρωσία, που κατέγραψε μεγάλη πτώση των επενδύσεων το 2014 και το 2015, αλλά εκτιμάται ότι φέτος θα προσελκύσει σημαντικές εισροές, καθώς έχει ανακοινώσει σειρά ιδιωτικοποιήσεων, ορισμένες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί, δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Αύξηση των επενδυτικών εισροών εκτιμάται πως θα καταγράψουν φέτος και οι οικονομίες που βρίσκονται σε μετάβαση, όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τους προσφιλείς επενδυτικούς προορισμούς των μεγάλων πολυεθνικών, οκτώ από αυτούς είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς στις χώρες αυτές διαφαίνονται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Δεν συμπεριλαμβάνονται, αντιθέτως, στον κατάλογο των προσφιλέστερων επενδυτικών προορισμών χώρες που προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών το 2015, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Έντυπη