Το «χρυσό» στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών κατακτούν για άλλη μια φορά οι Έλληνες, με την ιατρική κοινότητα να προειδοποιεί ότι αυτή η «συνήθεια» έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ένας στους δύο Έλληνες λαμβάνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο τα τελευταία τρία χρόνια (2013,2014,2015) ενώ σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών, χορηγήθηκε
αντιβιοτικό σε τρεις από τους τέσσερις ανήλικες (75%).
Όπως τόνισε ο ιατρικός σύλλογος σε σημερινή εκδήλωση, η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών αφήνει «άοπλους» τους γιατρούς, καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα μικρόβια.
Αντιβίωση για… συνάχι ή βήχα
Η ελληνική… εμμονή με τα αντιβιοτικά φαίνεται από το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας μας αποφασίσουν μόνοι τους να λάβουν τα φάρμακα αυτά για να καταπολεμήσουν ένα συνάχι, το βήχα ή πονόλαιμο! Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιώσεις δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά και οι πολίτες θα πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν να τα καταναλώσουν.
Την ίδια ώρα, ο ιατρικός σύλλογος τονίζει ότι το 2013 και το 2014, το 25% των Ελλήνων έλαβαν αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα μόνοι τους από το φαρμακείο είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη ασθένεια.
Επίσης, 1 στους 3 Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ 1 στους 4 (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια όπως εξανθήματα και διάρροια.
Κάπως έτσι, η χώρα μας κατακτάει πανευρωπαϊκή πρωτιά υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών –μια αρνητική πρωτιά που «κρατάει» από το 2009.
ΕΘΝΟΣ