Καρτέλ το οποίο χειραγωγούσε τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού φέρεται να έχει εντοπίσει η Επιτροπή
Ανταγωνισμού. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, η σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και θα αποτελεί στην πραγματικότητα μία ακόμη μεγάλη υπόθεση νόθευσης διαγωνισμών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, μετά την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών.
Η ανεξάρτητη αρχή φέρεται επίσης να έχει εντοπίσει καρτέλ που χειραγωγούσε διαγωνισμούς αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη Βόρεια Ελλάδα.
Με τη νόθευση των διαγωνισμών στις προμήθειες φίλτρων τεχνητού νεφρού, οι εταιρείες κατάφερναν όχι απλώς να μοιράζουν τις δουλειές μεταξύ τους, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, αλλά υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα με συνέπεια ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.
Η υπόθεση διερευνάται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και για άλλα είδη (για παράδειγμα τα ιατρικά αέρια), ενώ μάλιστα το 2012 είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με τη δεύτερη να καταγγέλλει αδράνεια εκ μέρους της πρώτης.
Καταγγελίες τις οποίες τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αντικρούσει, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε αυθημερόν ανταπόκριση και απευθείας επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΠΥ, τόσο για συγκεκριμένο διαγωνισμό φίλτρων τεχνητού νεφρού όσο και διαγωνισμούς για άλλης κατηγορίας ιατρικά είδη. Η ενασχόληση με τη χειραγώγηση των διαγωνισμών στις δημόσιες συμβάσεις –το «στήσιμο» των διαγωνισμών επί το λαϊκότερον– αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η κεντρικοποίηση, εξάλλου, των δημοσίων συμβάσεων, η οποία επιχειρείται και με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία της ανεξάρτητης αρχής με τις αναθέτουσες αρχές για τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων.
Οι κατασκευαστικές
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαδικασίας διευθέτησης, ο πρώτος γύρος της οποίας ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές από τις δεκάδες εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης, βασική ιδέα της οποίας είναι η ομολογία ενοχής και η παραίτηση από εφέσεις επί της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αντάλλαγμα τη μείωση του προβλεπόμενου προστίμου κατά 15%.
Νομικοί κύκλοι με γνώση της διαδικασίας κάνουν λόγο, μιλώντας στην «Κ», για διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων εκ μέρους κάποιων εταιρειών, τις οποίες δύσκολα μπορεί να κάνει απολύτως αποδεκτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένων των σημαντικών ευρημάτων κατά την έρευνά της. Η στάση των εταιρειών αποδίδεται κυρίως στο εξής: η ομολογία ενοχής μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια ποινικές διώξεις και να τους επιβληθούν ποινικές κυρώσεις, κάτι που σημαίνει πολυετή αποκλεισμό τους από νέους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.
Τα επόμενα βήματα μετά τον πρώτο γύρο, που ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα διμερείς συσκέψεις των εταιρειών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι τα ακόλουθα: η υποβολή από τις εταιρείες προτάσεων διευθέτησης διαφοράς, η σύνταξη και κοινοποίηση εισήγησης διευθέτησης από την ανεξάρτητη αρχή εντός τριών μηνών από την τελευταία πρόταση διευθέτησης διαφοράς, η δήλωση διευθέτησης από τα εμπλεκόμενα μέρη εντός δέκα ημερών από την επίδοση της εισήγησης διευθέτησης και τέλος η λήψη απόφασης από την Επιτροπή.
Κρίσιμη, καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει οδηγό για ανάλογες υποθέσεις στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα είναι η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής σχετικά με τις δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει η επίσημη αντιπρόσωπος μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Η απόφαση, η οποία επίσης αναμένεται το προσεχές διάστημα, θεωρείται ότι ουσιαστικά θα καθιερώνει την ισότητα στην πρόσβαση στην τεχνική πληροφορία. Πρόκειται για υπόθεση που διερευνήθηκε ύστερα από καταγγελίες ανεξάρτητων επισκευαστών αυτοκινήτων της ίδιας εταιρείας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη