Η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους επενδυτές για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar θα πρέπει να θεωρείται ότι επί της
αρχής έχει κλείσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση που έγινε μεταξύ του συμβούλου του πρωθυπουργού Δ. Λιάκου, με τον απεσταλμένο στην Αθήνα της ιταλικής εταιρείας Snam, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Socar Anar Mammadov μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα γίνουν ακόμη κάποιες επιπλέον διορθωτικές κινήσεις, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σημειώνεται ότι όπως αποδείχθηκε από τις συζητήσεις, στις οποίες λάμπει δια της απουσίας του ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης, η πλευρά των Αζέρων όχι απλά ήταν διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές αλλά προχωρά και σε επιπλέον προσαρμογές, αποδεχόμενη για παράδειγμα τη μείωση του WACC στο 9,5%.
Πλέον η επικύρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στις αμέσως επόμενες μία ή δύο συναντήσεις – πιθανόν την επόμενη εβδομάδα – όπου και αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για τις οποίες όπως προαναφέρθηκε υπάρχει ήδη καταρχάς συμφωνία.
Τούτων δοθέντων, η προθεσμία που έχει δοθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων (μέχρι τότε παρατάθηκε η ισχύς της εγγυητικής επιστολής) δε θα χρειαστεί να εξαντληθεί και θα προχωρήσει νωρίτερα η πώληση.
Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα καταβληθεί από τους Αζέρους της Socar ποσό 400 εκατ. Ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο στη συνέχεια η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή θα παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% στην ιταλική Snam, η οποία είναι πιστοποιημένος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου από την Ε.Ε.
capitalgr