Την πρακτική της ήπιας και κυρίως σταδιακής αποσυμφόρησης των νησιών προκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένου η μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων
και μεταναστών στην ενδοχώρα να μη λειτουργήσει ως «θετικό σήμα» με άμεση συνέπεια να αυξηθούν οι ροές μεταναστών. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται άλλωστε και η προσπάθεια της Ε.Ε. να προβάλει την προηγούμενη εβδομάδα με δηλώσεις αξιωματούχων τον αποκλεισμό από το σύστημα μετεγκατάστασης όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και άρα έφτασαν μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Το μήνυμα είναι σαφές: Οσοι έφθασαν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία ή θα πάρουν άσυλο και θα παραμείνουν εντός ελληνικών συνόρων ως πρόσφυγες ή, εφόσον απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας απαγορεύεται η μεταφορά στην ενδοχώρα από τα νησιά ανθρώπων για τους οποίους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην «Κ» πηγές από το ελληνικό υπ. Προστασίας του Πολίτη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός μετεγκατάστασης να λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για αυξήσεις των ροών. «Ενδέχεται οι διακινητές να χρησιμοποιήσουν τη μεταφορά ατόμων προς την ενδοχώρα από τα νησιά ως κίνητρο για τους “πελάτες” τους».
Στην ίδια γραμμή βρίσκονταν και οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πρόσφατα στη Βουλή. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, τους τελευταίους μήνες έρχονται περισσότεροι μετανάστες ενώ προηγουμένως ήταν περισσότεροι οι πρόσφυγες, γεγονός πάντως που δεν επιβεβαιώνεται άμεσα από τα στοιχεία.
Το «προσφυγικό προφίλ» κρίνεται κατά βάση από την εθνικότητα και οι Σύροι συνεχίζουν να αποτελούν την πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα. Απλώς ο αριθμός τους παρουσιάζει μεγάλη, αναλογικά, μείωση ενώ αντίστοιχα έχουν μειωθεί ελάχιστα οι αφίξεις από το Πακιστάν. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2016 (πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας) έφθασαν στα ελληνικά νησιά 30.309 Σύροι, 18.846 Αφγανοί, 11.964 Ιρακινοί και 2.243 Πακιστανοί. Τον Απρίλιο του 2016 έφθασαν στα νησιά 1.268 Σύροι, 580 Αφγανοί, 381 Ιρακινοί και 637 Πακιστανοί. Αντίστοιχα, τον περασμένο Aύγουστο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.112 Σύροι, 324 Αφγανοί, 327 Ιρακινοί και 737 Πακιστανοί.
Οσον αφορά τους Αφγανούς, σε μεγάλο ποσοστό γίνεται δεκτό το αίτημά τους για άσυλο αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι Ιρακινοί παίρνουν άσυλο (με βάση το γενικό προφίλ) και μπορούν να μετεγκατασταθούν, ενώ οι Πακιστανοί στην πλειονότητά τους θεωρούνται μετανάστες.
Την ίδια στιγμή όμως, η τακτική τής μη αποσυμφόρησης έχει αυξήσει εκρηκτικά την πίεση στα νησιά και στις τοπικές κοινωνίες. Δεν γίνονται ακόμα κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, επισημαίνουν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. Για παράδειγμα, πολλά ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στα νησιά έχουν συγγενείς σε χώρες τις Ε.Ε. και άρα θα μπορούσαν άμεσα να μεταβούν σε αυτές μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης. «Αντί για αυτό, παραμένουν μήνες εγκλωβισμένα στα camps κατά παράβαση όλων των συνθηκών», επισημαίνουν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ