Οι «δούρειοι ίπποι» του Τούρκου προέδρου, ο ρόλος των μουσουλμάνων βουλευτών και οι κινήσεις για «συνδιοίκηση» στην περιοχή
του Νικόλα Ψαρρά – Εφημερίδα Παραπολιτικά
Με έναν χρηματοδοτούμενο από το προξενείο της Κομοτηνής «στρατό», που αριθμεί περίπου 3.000 ανθρώπους, με έναν ετήσιο προϋπολογισμό δεκάδων
εκατομμυρίων ευρώ και με συγκεκριμένα πρόσωπα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κάποιοι από τους Ελληνες μουσουλμάνους νυν και πρώην βουλευτές, η Τουρκία αναπτύσσει πιο έντονα από ποτέ το τελευταίο διάστημα την «επίθεσή» της στη Θράκη.
Οι προκλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αυξάνονται και πληθύνονται στη Ροδόπη και την Ξάνθη, μόνο ως τυχαίες δεν μπορούν να εκληφθούν από τους ανθρώπους που παρακολουθούν στενά την τουρκική στρατηγική. Κι αν το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα και ελαφρότητα την τουρκική επίδειξη επεκτατισμού, αξιόλογοι διπλωμάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
«Η Τουρκία θέλει να καταστήσει τη Δυτική Θράκη ασφαλή βάση για να κάνει δουλειές σε όλα τα Βαλκάνια. Επιδιώκει τη συνδιοίκηση στην περιοχή και μέρα με τη μέρα την κερδίζει», λέει στα «Π» έμπειρος, αλλά παροπλισμένος από τον Νίκο Κοτζιά αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που δουλεύουν περισσότερο αποτελεσματικά, καταγράφουν στοιχεία που προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Υπολογίζεται ότι τις «υπηρεσίες» του συνδράμουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, οι οποίοι εισπράττουν «μαύρα» τουλάχιστον 15-20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούνται κάθε μορφής «σύλλογοι», οι οποίοι πίσω από «αθώες» επωνυμίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, ενώ το τουρκοκόμμα DEB απλώνει καθημερινά τα πλοκάμια του όχι μόνο στα όρια των δύο νομών (Ροδόπη-Ξάνθη), αλλά και σε νομούς από τον γειτονικό Εβρο μέχρι τα… Δωδεκάνησα.Το πρόσωπο που φαίνεται πως έχει την πιο στενή επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ο Τούρκος πρόξενος, Αλή Ριζά Ακιντζί, αλλά ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο φωτογραφιζόμενος με φόντο τη σημαία της «Ανεξάρτητης Θράκης» είναι πρώην ιμάμης και θεωρείται το πρωτοπαλλήκαρο του Τούρκου προέδρου όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και συνολικά στα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν ο πρώτος που έσπευσε να το καταδικάσει δημοσίως, όταν ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση με την ολική επαναφορά του Τ. Ερντογάν. Στο παρελθόν διετέλεσε επί αρκετά χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει καμία σχέση με «κοσμικότητες», αλλά είναι σκληρός ισλαμιστής και άνθρωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP.Ο δεύτερος ισχυρότερος παράγοντας της Αγκυρας στην περιοχή είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Φαρμακοποιός στο επάγγελμα, ο Χ. Ζεϊμπέκ ήταν εκείνος που «έκοψε» τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, γιατί ήταν Ρομά. Θεωρείται κεμαλιστής και δεν βρίσκεται κοντά στον Ερντογάν, ούτε στον μεγάλο αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, έχει γίνει πρωταγωνιστής σε μια σειρά από ανθελληνικές ενέργειες.Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, θεωρείται επίσης άνθρωπος του προξενείου και ανήκει στους κεμαλιστές κοσμικούς. Ωστόσο, και αυτός στο παρελθόν έχει δώσει αφορμές για ανθελληνική προπαγάνδα, όπως στις ευρωεκλογές του 2014, όταν μιλώντας στην Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής ξεσπάθωσε λέγοντας: «Ξέρετε ότι 30 χρόνια τώρα δεν έχετε πινακίδα! Εγώ, όμως, με τον αγώνα που έδωσα μέσα στον πολιτικό σχηματισμό όπου βρίσκομαι, που ακόμη δεν γίναμε εξουσία, επιθυμώ να σας υποσχεθώ πως εντός της πολιτικής γραμμής του κόμματός μου αυτή η πινακίδα, όπως και εκείνη της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, θα κρεμαστούν».
Ο πλέον ήπιος από τους εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μουσταφά Μουσταφά, που εκλέγεται επίσης στη Ροδόπη, αλλά θεωρείται χαμηλών τόνων πολιτικός, που δεν συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο «βαθύ τουρκικό κράτος». Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος εκλέγεται στη Ροδόπη με το Ποτάμι και έχει περάσει προηγουμένως από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι ο πλέον φανατικός αντίπαλος του Αχμέτ Χατζηοσμάν, όχι όμως επειδή διαφωνεί με τις φιλοτουρκικές πρακτικές του, αλλά γιατί επιχείρησε να αποτρέψει την εκλογή του στην τελευταία αναμέτρηση. Ο Αχμέτ Ιλχάν, αν και θέλει να εμφανίζεται μετριοπαθής, καθώς είναι κοσμικός και δεν σχετίζεται άμεσα με τον Ερντογάν και το AKP, σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει με θέσεις που θεωρούνται φιλοτουρκικές. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- ζήτησε οι ανακοινώσεις που εκφωνούνται στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης να γίνονται στα τουρκικά και όχι στα ελληνικά!
Οι ψευτομουφτήδες και η οικονομική «επέλαση» του Σαδίκ
Ο Αχμέτ Μετέ, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης, διατηρούσε τα τελευταία χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον μεγάλο αντίπαλο του Τ. Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Ελέγχει προσωπικά περισσότερους από τους μισούς ιμάμηδες της περιοχής και μετά την επικράτηση του Ερντογάν στο πρόσφατο πραξικόπημα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δείξει την πίστη του στον Τούρκο πρόεδρο. Μάλιστα, έσπευσε να αλλάξει τον ιμάμη του κεντρικού τεμένους της Ξάνθης και να τον αντικαταστήσει με άλλο, για να δώσει τα «διαπιστευτήριά» του στον Ερντογάν. Υποσχέθηκε, δε, ότι θα «ξηλώσει» όσους ιμάμηδες δεν δηλώνουν πίστη στον «σουλτάνο».
Ο έτερος ψευτομουφτής, Ιμπραήμ Σερήφ, που έχει έδρα την Κομοτηνή και βρίσκεται στη θέση αυτή από το… 1990, κρατά χαμηλότερους τόνους και θεωρείται ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος του τουρκικού προξενείου. «Ο,τι πει ο πρόξενος αυτό κάνει», λέει χαρακτηριστικά στα «Π» παράγοντας της περιοχής. Το πρόσωπο που όλοι θεωρούν ότι παίζει κομβικό ρόλο για τα τουρκικά συμφέροντα στη Θράκη είναι ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα και θεωρείτο ο πλέον σκληροπυρηνικός μουσουλμάνος που πέρασε μεταπολιτευτικά από τη Βουλή. Ο Λεβέντ Σαδίκ επιχειρεί να κυριαρχήσει οικονομικά στη Θράκη, στην οποία μεγάλο ποσοστό πληθυσμού ζει από την παραγωγή καπνού, βαμβακιού και κερασιών. Μόλις πρόσφατα επισκέφτηκε τα Πομακοχώρια και κάλεσε τους κατοίκους να αλλάξουν τις ποικιλίες που καλλιεργούν με άλλες από την τουρκική Προύσα, φέρνοντας μάλιστα ειδικούς γεωπόνους από εκεί. Οταν οι φτωχοί μουσουλμάνοι της περιοχής τού είπαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, τους απάντησε: «Για λεφτά εγώ είμαι εδώ». Στρατηγικός στόχος του είναι να ελέγξει την παραγωγή κι έτσι να εκμεταλλεύεται χιλιάδες ανθρώπους που ζουν από αυτή.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ