Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Η Νεολαία που καινοτομεί». Επρόκειτο για μια εκδήλωση-προπομπό του Φόρουμ Καινοτομίας που θα λάβει χώρα στις 25 Νοεμβρίου, όπου νεοφυείς εταιρίες (start-ups) από την Ελλάδα και την Γαλλία θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, φιλοδοξώντας να πυροδοτήσουν ένα…ελληνο-γαλλικό Big Bang, όπως το έθεσε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί.
Η Καρολίν βαν Ρέντεργκεμ ξεκίνησε την καριέρα της από τον χώρο της μόδας, όταν όμως μετακόμισε στο Παρίσι και άρχισε να μετακινείται με ποδήλατο, άρχισε να αναζητεί τρόπους προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση: Κρίνοντας αντιαισθητικές τις κλασικές αντιρρυπαντικές μάσκες προστασίας, αποφάσισε να δώσει μια…μοδάτη λύση στο πρόβλημα. Ετσι προέκυψε το φουλάρι Wair, με διασύνδεση εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η εφαρμογή «be awair» που μέσω της χρήσης smartphone παρέχει ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα το αέρα. Το φουλάρι διαθέτει μηχανισμό που φιλτράρει τον αέρα και έναν αισθητήρα που αναλύει την ποιότητα του αέρα. Οταν ο αισθητήρας κοκκινίζει, σημαίνει ότι τα επίπεδα ρύπων είναι αυξημένα και ο χρήστης καλείται να τοποθετήσει το φουλάρι στο πρόσωπό του.
Οι Ελληνες μηχανικοί Γιώργος Μιχαλέλης και Δημήτρης Μαζαράκος παρουσίασαν το μηχάνημα που ανέπτυξαν για βιολογικό καθαρισμό λυμάτων τελείως φιλικό προς το περιβάλλον, χωρίς χρήση χημικών. Η ιδέα προέκυψε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοϊας προανήγγειλε την θέσπιση διεθνούς ρύθμισης για την επεξεργασία των λυμάτων των πλοίων. Σκέφτηκαν τότε να αναπτύξουν ένα σύστημα χωρίς χημικά προϊόντα ώστε να καθαρίζουν τα απόβλητα χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον και το οποίο θα απευθυνόταν στις εταιρείες των ρυπογόνων κλάδων που αντιμετωπίζουν πρόστιμα για τους ρύπους που παράγουν. Με το βλέμμα στη ναυτιλία, όπου εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν 20 δισ. δολάρια για την εγκατάσταση αντιρυπαντικών συστημάτων, το αντιρυπαντικό σύστημα της WTI Greece χρησιμοποιείται προσώρας κυρίως σε ξενοδοχεία, για τον καθαρισμό των νερών σε πισίνες.
Ο πρώην δημοσιογράφος Αλέν Βιζιέ διευθύνει τον σύλλογο Oleo-Declic που «τρέχει» προγράμματα που στοχεύουν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Από αυτά ξεχωρίζει το «Roule ma frite» που προτείνει την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου και την χρήση του ως καυσίμου, Μέσα από ένα σύστημα στατικού και δυναμικού καθαρισμού, το τηγανόλαδο μετατρέπεται σε ανανεώσιμη ενέργεια με στόχο τη θέρμανση. Στα περίχωρα της Μασσαλίας δύο σχολεία θερμαίνονται με τηγανόλαδο, ενώ συνολικά 500 άνθρωποι ζεσταίνονται από αυτή την ανανεώσιμη ενέργεια.
Ο προγραμματιστής Γιώργος Κουτίτας δημιούργησε ένα σύστημα διαμοιρασμού της ενέργειας. Είναι συνιδρυτής της Gridmates που συνδυάζει το… φιλανθρωπικόν μετά του ωφελίμου, αφού φέρνει σε επαφή τους ευάλωτους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα με τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που θα ήθελαν να ενισχύσουν τους πρώτους, βοηθώντας παράλληλα τους παρόχους ενέργειας να μειώσουν τους απλήρωτους λογαριασμούς. Εκμεταλλευόμενος τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης (smart grids), ανέπτυξε μια πλατφόρμα στην οποία κάθε ευρώ που καταθέτει ο εκάστοτε χρήστης μετατρέπεται άμεσα σε ενεργειακή μονάδα. Ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει την οικογένεια, την οργάνωση ή την κοινότητα που θέλει να ενισχύσει. Η Gridmates «μετακόμισε» στο Οστιν του Τέξας, καθώς η Ελλάδα είναι μια κλειστή αγορά με 3-4 παρόχους ενέργειας, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 3.000, επομένως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερα.