Η Ένωση Ναυπηγείων και Κατασκευαστών αναζητεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λύσεις στήριξης
«Ευήκοα ώτα» βρήκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στελέχη της Sea Europe (Ένωση Ναυπηγείων και Κατασκευαστών Ευρώπης), που βρέθηκαν στις
Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν την Κομισιόν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε ολόκληρη την υφήλιο.
Ο κλάδος, ο οποίος δημιουργεί στην Ευρώπη κύκλο εργασιών 91 δισ. ευρώ και 900.000 θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, εδώ και δεκαετίες δέχεται «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τρίτα κράτη και κυρίως από χώρες της Ασίας.
Την ίδια περίοδο που στην Ε.Ε. απαγορευόταν κάθε είδους ενίσχυση προς τις ναυτιλιακές κατασκευές οι ασιατικές χώρες επιδοτούσαν τις ναυπηγήσεις.
Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα, αφού ολόκληρα κράτη εκτός Ευρώπης προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν «ζωντανές» τις βιομηχανίες τους, γεγονός που απειλεί ευθέως το μέλλον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες -παρά την πίεση των προηγούμενων δεκαετιών- κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν.
Όσον αφορά τα ναυπηγεία επικεντρώθηκαν στα επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια, αλλά και στις off shore κατασκευές, ενώ σε ό,τι αφορά τον ναυτιλιακό εξοπλισμό κυριάρχησαν κατέχοντας μερίδιο 48% παγκοσμίως.
«Η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει τις επιδοτήσεις στη ναυπηγική βιομηχανία ήδη από τον περασμένο αιώνα και δεν έχει υιοθετήσει προστατευτικά μέτρα οιουδήποτε είδους στη θέση τους. Για την απόφαση αυτή το τίμημα ήταν υψηλό λόγω της σημαντικής απώλειας μεριδίου αγοράς, αλλά και σε όρους απασχόλησης. Ωστόσο, μέσω της εξειδίκευσης και της έμφασης στην καινοτομία η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία έχει καταφέρει να υπερασπιστεί υγιή τμήματα της αγοράς» σημείωσε ο Reinhard Luken, γενικός διευθυντής της Sea Europe, και προσέθεσε:
«Είμαστε πολύ ισχυροί σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες αγορές, τόσο στη ναυπηγική βιομηχανία όσο και στον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.
Ωστόσο, στην Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις συναλλαγές στην Ασία ή προστατευτισμού στιςΗΠΑ, τη Βραζιλία και αλλού, δημιουργώντας σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τις εταιρείες τρίτων κρατών. Ως εκ τούτου, καλούμε τους ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τη βιομηχανία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους αδικαιολόγητους φραγμούς στο εμπόριο, προς όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ο γενικός γραμματέας της Sea Europe Christophe Tytgat σημείωσε ότι η βιομηχανία έχει κύκλο εργασιών 91 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Απ’ αυτά, τα δύο τρίτα προέρχονται από τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και το 33% από τα ναυπηγεία.
Όπως υπογραμμίζει η Sea Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τα στελέχη της Κομισιόν υπογράμμισαν ότι υπάρχουν εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα και έφεραν ως παράδειγμα τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
«Μόνο αν συνεργαστούμε στενά τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κλάδος, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας» σχολίασαν στελέχη της Κομισιόν. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο γ.γ. της Sea Europe Christophe Tytgat.
Τα δεδομένα
Πρόκειται για μια αγορά που απέφερε 60 δισ. ευρώ το 2015 όσον αφορά τις κατασκευές και 30 δισ. όσον αφορά τις ναυπηγήσεις, ενώ ακόμα 3 δισ. ευρώ δόθηκαν στη ναυπηγοεπισκευή.
Η Ευρώπη, παρά τη γενικότερη αρνητική εικόνα που υπάρχει για τη ναυπηγική της βιομηχανία, είναι ψηλά σε αξία νέων κατασκευών, κυρίως λόγω των κρουαζιερόπλοιων.
Πιο συγκεκριμένα πέρσι δέχτηκε παραγγελίες ύψους 11 δισ. δολ., όταν η Ιαπωνία, η τρίτη στην παγκόσμια λίστα, έφτασε τα 12,9 δισ. δολ., ενώ τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Κίνα με 18,9 δισ. και η Κορέα με 21,8 δισ.
Φέτος η εικόνα φαίνεται να είναι ακόμα καλύτερη, αφού τα ναυπηγεία της Ασίας, κυρίως της Ν. Κορέας, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η εικόνα αλλάζει ακόμη περισσότερο αν υπολογιστεί και η πολεμική βιομηχανία.
Σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνουν στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ, με orderbook αξίας 204 δισ. δολαρίων και ακολουθεί η Ευρώπη με 131 δισ. δολ.
Η Κορέα είναι στα 107 δισ. δολ., η Κίνα στα 106 και η Ιαπωνία στα 49 δισ. δολ. Σημειώνεται, αναφορικά με την αγορά ναυπηγήσεων στις ΗΠΑ, ότι ανοίγονται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω της Trans Antlantic Trade & Investment Partnership.
Ναυτεμπορική