Στην 40ή και τελευταία θέση της κατάταξης του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον Βιομηχανικό Κλάδο της Deloitte βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ,
ακόμα χειρότερα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ακόμα και μετά από 5 χρόνια, η χώρας μας θα εξακολουθήσει να είναι τελευταία.
H σχετική λίστα της Deloitte βασίστηκε σε μία εκ βάθους ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 διευθύνοντες συμβούλους και κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρίες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου, ενώ η κατάταξη έγινε με βάση την παρούσα και μελλοντική ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό κλάδο, των 40 χωρών που εξετάστηκαν.
Πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο εντός πενταετίας αναμένεται να αναδειχθούν οι ΗΠΑ, ενώ η Κίνα που είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση.
Βόρειος Αμερική και Ασία κυριαρχούν στο ανταγωνιστικό τοπίο. Από τη Β. Αμερική ξεχωρίζουν ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς που φιγουράρουν στις 10 πρώτες θέσεις.
Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, 5 κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020: η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταϊβάν.
Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, 5 κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020: η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταϊβάν.
Για την Ευρώπη απομένουν μόλις 2 θέσεις με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπροσωπούν τη Γηραιά ήπειρο στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χώρες BRIC η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Ωστόσο, η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστήριξαν ότι οι προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα.
Το 73% θεωρεί ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι ΗΠΑ με 66%.
newmoney