Η Κίνα αποκτά βάση του στόλου της στη Συρία.
Η Μεσόγειος «για πρώτη φορά έπαυσε να είναι θάλασσα αποκλειστικά για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», γράφει η εφημερίδα “Πράβδα” και εξηγεί ότι «το Ρωσικό Ναυτικό έχει δραστηριοποιηθεί στην εκμετάλλευση του στρατηγικού χώρου της Ανατολικής όπως και της Δυτικής Μεσογείου».
Σημειώνει επίσης ότι και “το Ναυτικό της συμμάχου Κίνας” κάνει τώρα ευδιάκριτη την παρουσία του στη Μεσόγειο, μάλιστα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι “τον Οκτώβριο και οι Κινέζοι θα αποκτήσουν λιμάνι προορισμού” για το Ναυτικό τους στη Μεσόγειο. Δεν καθορίζει πού θα είναι αυτό αλλά πιστεύεται ότι θα είναι στη Συρία, κοντά στη ρωσική ναυτική βάση του Ταρτους.
Το τελευταίο διάστημα, γράφει η “Πράβδα”, “το Ρωσικό Ναυτικό σταθεροποιεί και ενισχύει τη ναυτική βάση του στο Ταρτούς” και γενικότερα στη Μεσόγειο όπου “σκάφη του Ρωσικού Στόλου έκαναν ασκήσεις πολύ κοντά στις ακτές της Γαλλίας και της Ιταλίας, μάλιστα τα υποβρύχια πλησιάσαν τον γαλλικό ναύσταθμο στην Τουλόν”. Αποκαλύπτει επίσης ρωσικά πολεμικά “έκαναν χρήση της ισχυρά οχυρωμένης βάσης Μερς ελ-Κεμπιρ στην Αλγερία”.
Σχολιάζοντας τις “ανατροπές” των ισορροπιών στη Μεσόγειο ο Ρισαρ Λεμπεβιε, αρχισυντάκτης του μηνιαίου “Geostrategic Observatory” καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία οι οποίες δημιούργησαν το “χάος στη Μέση Ανατολή” και έδωσαν την ευκαιρία στη Ρωσία “να επανέλθει (…) να δείξει ότι παραμένει μεγάλη δυναμη. Η Μεσόγειος, ούτε καν η δυτική λεκάνη της, είναι πλέον χώρος της Δύσης”. Σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος έγινε ένα από τα κέντρα της κρίσης στη Μέση Ανατολή και ότι το θέμα της ρώσικης στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο απασχόλησε τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο, ο Λεμπεβιε δίνει δείγμα της “δυναμικής στρατιωτικής ναυτικής παρουσίας” των Ρώσων στη Μεσόγειο.
“Στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 η Ουάσιγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν να αρχίσουν να βομβαρδίζουν στη Συρία. Εντελώς απρόοπτα εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από μια από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία αλλά επισημανθήκαν από τα ρωσικά ραντάρ και καταστράφηκαν. Οι πύραυλοι ήταν αντιαεροπορικού τυπου–πύραυλος εναντίον πυραύλου (…) Σύμφωνα με έγγραφα της (αμερικανικής) στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στόχος των Αμερικανών ήταν να επισημανθούν τα (ρωσικά) ραντάρ στη Συρία αλλά ο Ρωσικός Στόλος επισήμανε τους πυραύλους και τους κατέστρεψε. Ο στόχος δεν πέτυχε, τα ρωσικά ραντάρ δεν αποκαλύφθηκαν”. Και ο Λεμπεβιε τονίζει: “Το ρωσικό επιτελείο επωφελήθηκε της ευκαιρίας να δείξει ότι γνωρίζει τα σχέδια για τη Συρία των Γάλλων και ιδιαίτερα του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου”.
Η “Πράβδα” αποφαίνεται ότι ήταν αυτή η “προειδοποίηση της Ρωσίας στους Δυτικούς ότι θα είναι αντίθετη σε οτιδήποτε επιχειρήσει το ΝΑΤΟ σε αυτό το μεπωπο (…) Με όρους στρατιωτικής ισχύος έδειξε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι η Γιορτή πήρες τέλος”.
Πώς αντέδρασε η Γαλλία στην “προσέγγιση” των ρωσικών πολεμικών ανοικτά στα παράλια της; Με διαταγή του υπουργού Άμυνας Λε Ντριαν το πολεμικό “Dupuy de Lome” εξοπλισμένο με μηχανισμούς παρακολούθησης κατέπλευσε στη Μαύρη θάλασσα και αναπτύχθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αμπχαζια, νοτίως του Νοβοροσισκ.
ΒΗΜΑ