Ανησυχία για πιθανή μετατόπιση των προσφυγικών ροών από τα θαλάσσια στα χερσαία σύνορα της χώρας προκαλεί η μαζική είσοδος εκατοντάδων προσφύγων μέσω του ποταμού Έβρου.
Μέσα σε λίγες ώρες, την Τρίτη, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή
του Ρήγιου Διδυμοτείχου 214 άτομα, στο σύνολό τους οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.
Είναι η τρίτη και μαζικότερη είσοδος που παρατηρείται κατά μήκος του διασυνοριακού ποταμού τον τελευταίο μήνα και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πέρασμα. Είχαν προηγηθεί εισροές 100 ατόμων την περασμένη εβδομάδα και 60 στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στο «Έθνος», πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για πιθανή αλλαγή των προσφυγικών ροών μέσω των χερσαίων συνόρων, διευκρινίζοντας, πάντως, πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ισχυρή ένδειξη πως συντελείται κάτι τέτοιο. Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο της πάγιας συνεργασίας με τις ελληνικές, διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει αυτή την περίοδο σημαντικός αριθμός προσφύγων στην άλλη πλευρά των συνόρων που αναμένουν να περάσουν τα σύνορα.
«Ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι πιο “καυτοί” μήνες σε ό,τι αφορά το πέρασμα από τον Εβρο, γιατί πέφτει σημαντικά η στάθμη του ποταμού και η διάσχισή του γίνεται με τα πόδια, χωρίς βάρκες», διευκρίνισε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσέθεσε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μειωμένες ροές στην περιοχή σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.
Την ίδια μέρα οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο έπεφταν ξανά σε διψήφια νούμερα, μετά την «έκρηξη» της Δευτέρας, με τη Χίο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης των κυκλωμάτων. Στο νησί της μαστίχας, που δέχεται αυξημένες ροές το τελευταίο διάστημα, έφτασαν 88 άτομα. Αλλα δύο αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κω, ενώ μηδενικές ήταν οι ροές σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο και στα άλλα νησιά.
Στη Λέσβο φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του νησιού συγκροτούν μέτωπο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και διοργανώνουν αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 του μηνός στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.
Ανταπόκριση
Στο κάλεσμα που απηύθυνε η ΕΛΜΕ Λέσβου ανταποκρίθηκαν μέλη σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικά στελέχη, φοιτητές, επαγγελματίες δημοσιογράφοι και κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί. Στη σύσκεψη διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για τη δράση ακροδεξιών στοιχείων στο νησί, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να στοχοποιήσουν τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες ως υπευθύνους για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.
Επίσης τονίστηκε πως στη δημιουργία αυτού του κλίματος συμβάλλουν τοπικές «παραδημοσιογραφικές» ιστοσελίδες, οι οποίες μεταφέρουν ψευδή ή διαστρεβλωμένα γεγονότα στο τοπικό και στο πανελλαδικό κοινό. Πέρα από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, συμφωνήθηκε να συσταθεί ένα μόνιμο συντονιστικό όργανο, που θα αναλαμβάνει δράση και θα δίνει άμεσες απαντήσεις σε κάθε φασιστική και ακροδεξιά εκτροπή.
Πηγή: Έθνος