τελευταίες ημέρες. Στο μεταξύ, καθώς το τελευταίο 24ωρο ήρθαν στα ελληνικά νησιά 280 άτομα, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν συνολικά τις 14.581, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 5.955 στη Λέσβο, 4.047 στη Χίο, 1.704 στη Σάμο, 1.864 στην Κω και 731 στη Λέρο.
Καθώς τα περιστατικά παραβατικότητας που καταγράφονται και στα camps της ενδοχώρας είναι αρκετά και υπάρχει μεγάλη ένταση λόγω της πολύμηνης απραγίας και του συνωστισμού, από πολλές πλευρές εκφράζονται αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό που αφορά τη δημιουργία safe space για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων εντός των καταυλισμών. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με βασικό αντικείμενο τη δημιουργία safe space για τα ασυνόδευτα παιδιά εντός των καταυλισμών, διατυπώθηκαν σοβαρές αντιρρήσεις από ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο δράσης και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες.
«Δεν είναι καθόλου ασφαλές για τα παιδιά να μεταφερθούν στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος ΜΚΟ που παραμένει σε καταυλισμό στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και μήνες. Οικογένειες που μένουν σε καταυλισμούς στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι φοβούνται ειδικά το βράδυ που δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση.
Συνολικά, στα νησιά του Αιγαίου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 500 ασυνόδευτα ανήλικα, πολλά από τα οποία διαβιούν εντός των hotspots αναμένοντας τη δημιουργία δομών φιλοξενίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για παιδιά που έχουν ζήσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και εύκολα μπορούν να πέσουν στα δίχτυα επιτηδείων. Ηδη μεγάλος αριθμός παιδιών από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα αναφέρονται ως εξαφανισμένα χωρίς κανείς να γνωρίζει πού βρίσκονται.
Συγκεκριμένα στη Μόρια, το hotspot στη Λέσβο, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός κλειστός χώρος για τα ασυνόδευτα ανήλικα μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ομως στη Χίο, για παράδειγμα, πολλά ασυνόδευτα ανήλικα, παρότι από τη νομοθεσία θα έπρεπε να βρίσκονται υπό προστατευτική φύλαξη, φεύγουν από την εγκατάσταση και κυκλοφορούν χωρίς επιτήρηση στο νησί. Οπως έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα από κυβερνητικούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, σχεδιάζεται η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά αλλά και να προστατευθούν τα ανήλικα. Ωστόσο, η επιχείρηση της μεταφοράς με την εμπλοκή ειδικευμένων ατόμων σε κέντρα εντός των καταυλισμών δεν έχει προχωρήσει, καθώς εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες που έχουν σχέση με την ασφάλεια των παιδιών.
Χθες, ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού για την προσφυγική κρίση, σχετικά με το κόστος μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στα 277 ευρώ (5 εκατ. ευρώ για μεταφορά 18.000 ατόμων) πέρυσι από τα νησιά, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της «Κ», ανέφερε ότι πρόκειται για συνολικό κονδύλι που χρησιμοποιήθηκε και «δεν είναι σωστό να γίνεται διαίρεση».
Έντυπη