Γιατί καθυστερεί η είσοδος φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ

349
Γιατί καθυστερεί η είσοδος φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ

Ακόμη επεξεργάζονται στο υπουργείο Υγείας τη λίστα με τα φάρμακα τα οποία θα μπορούν να διατίθενται, εκτός από τα ιδιωτικά φαρμακεία, και από τα σούπερ μάρκετ.
Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως τα 216 σκευάσματα που σε αρχική φάση

έχουν μπει στην κατηγορία των Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) θα είχαν κάνει “πρεμιέρα” στα ράφια της λιανικής μέσα το Σεπτέμβριο και πως οι διαδικασίες θα είχαν τουλάχιστον ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των συναντήσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Το νέο… χρονοδιάγραμμα θέλει τη λίστα των σκευασμάτων που θα μπουν στο λιανεμπόριο και την  οποία καταρτίζει επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ, να δημοσιοποιείται στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του μήνα. 

Με την επιστροφή των θεσμών, το ζήτημα της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγησή τους) τίθεται ξανά στο προσκήνιο, με το χρόνο τώρα να μετρά αντίστροφα. Οι θεσμοί εξάλλου πιέζουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια για το άνοιγμα της αγοράς σε αλυσίδες λιανικής πώλησης. 
Εντούτοις ο δρόμος μέχρι την τελική είσοδο στα σούπερ μάρκετ δεν θα είναι σύντομος. Πηγές της αγοράς φαρμάκου αναφέρουν στο Capital.gr πως ακόμη δεν έχουν λάβει τη παραμικρή γνώση των σκευασμάτων που τίθενται και εκτός φαρμακείων, οπότε με την ανακοίνωση της λίστας θα καταθέσουν με τη σειρά τους αίτηση για κατάταξη των προϊόντων τους στα ΓΕΔΙΦΑ.
Το γενικό πλαίσιο ορίζει πως θα πρόκειται για σκευάσματα για την αντιμετώπιση προφανών συμπτωμάτων (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), με απλές οδηγίες και ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες. Στην ουσία θα αφορούν παυσίπονα, θερμαντικές κρέμες, σιρόπια, χάπια για το ελαφρύ συνάχι και άλλα. 
Στη συνέχεια όμως οι εταιρείες θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων συσκευασιών, με μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερο ποσοστό δραστικής ουσίας, όπως ορίζεται από τα χαρακτηριστικά της νέας κατηγορίας των φαρμάκων γενικής διάθεσης. 
Ακόμη παραμένει άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί μέχρι την τελική κυκλοφορία των σκευασμάτων, καθώς, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, η όλη διαδικασία καθυστέρησε στη σύνταξη της λίστας. Έχουν άλλωστε περάσει τρεις μήνες από την υπουργική απόφαση που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης, δηλαδή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα μπορούν να πωλούνται υπό προϋποθέσεις και από αλυσίδες λιανικής, η οποία είχε υπογραφεί από τον Ανδρέα Ξανθό στα μέσα του Ιουλίου.
Το τι θα γίνει με το κρίσιμο θέμα της τιμής μένει επίσης να εξεταστεί. Το σίγουρο πάντως είναι πως από την επόμενη χρονιά τα δεδομένα αλλάζουν, δεδομένου ότι από 1-01-2017 απελευθερώνεται η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει πως το κόστος δεν θα καθορίζεται πλέον από τον ΕΟΦ, αλλά από τις παρασκευάστριες εταιρείες και άρα θα μπορεί να διαμορφώνεται με βάση τον ανταγωνισμό, την ζήτηση και τον όγκο παραγγελιών.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr