Μισό τρισ. δολάρια, δηλαδή 450 δισ. ευρώ, έχουν αποταμιεύσει οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τα ιλιγγιώδη αποθεματικά τους, είναι απρόθυμες να επενδύσουν στην ίδια τους τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να υπονομεύουν την
ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η εικόνα προκύπτει από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, τα οποία φέρουν τις γερμανικές επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα να έχουν αποταμιεύσει περισσότερα από όσα επένδυσαν τα τελευταία επτά χρόνια.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, η γερμανική οικονομία βασίζεται κυρίως στην έρευνα και σε βιομηχανίες εντάσεως κεφαλαίου, και η απροθυμία των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν εγκυμονεί κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξής της και τις προοπτικές ανάπτυξης όλης της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η γερμανική τράπεζα KfW, μεταξύ 10.500 γερμανικών επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, κατέδειξε ότι και φέτος θα είναι περιορισμένη η αύξηση των επενδύσεών τους μετά την πτώση του 2015. Σύμφωνα με τον Μάικλ Χάισε, οικονομολόγο της Allianz SE, το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στην προεκλογική εκστρατεία, «αλλά δυστυχώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική πακέτου μέτρων για την τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων».
Τα στελέχη των γερμανικών επιχειρήσεων λένε ότι η απροθυμία τους για επενδύσεις οφείλεται στην αναιμική ανάπτυξη, στην αβεβαιότητα για το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Η Siemens επικαλείται τους γεωπολιτικούς κινδύνους διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Τζο Κάιζερ, που παραδέχεται πως η εταιρεία του θα είναι πολύ προσεκτική το 2017, επειδή είναι δύσκολο να εκτιμήσει το επενδυτικό ρίσκο. Πολλοί οικονομολόγοι επικαλούνται το υψηλό εργατικό κόστος και την απηρχαιωμένη υποδομή για να δικαιολογήσουν τις ισχνές επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, η εικόνα της γερμανικής οικονομίας είναι ενθαρρυντική, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και, συνολικά, είναι ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης. Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo επισημαίνει πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2014. Η πραγματική αιτία του ελλείμματος επενδύσεων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Συχνά τα τοποθετούν σε αμερικανικά ομόλογα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους «φούσκας» για την αμερικανική αγορά ομολόγων και άλλοτε επιλέγουν να τα διοχετεύουν σε εξαγορές ξένων επιχειρήσεων. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι της Bayer που εξαγόρασε τη Monsanto έναντι 57 δισ. δολαρίων και του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης που έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη