Την έναρξη πολλαπλών συνεργασιών και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε θέματα που αφορούν την Επιστήμη και την Τεχνολογία, σηματοδότησε η συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας,
Κώστα Φωτάκη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κύριου Xu Jianpei, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Ημερίδας για την Ευρω-Ασιατική Συνεργασία (ASEM), όπου η Ελλάδα ορίσθηκε ως κόμβος του ASEM για την Ευρώπη, γράφει το ΑΠΕ.
Κατά τη συνάντησή του κ. Φωτάκη με την αντιπροσωπεία της Κίνας, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών δράσεων στις οποίες συγκαταλέγονται η δημιουργία Επιστημονικού-Τεχνολογικού Πάρκου στην Αττική για τη διευκόλυνση πρωτοβουλιών μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και καινοτόμων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και η δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της Πληροφορικής, της Θαλάσσιας Τεχνολογίας, της Αγροδιατροφής, της Τεχνολογίας Θερμοκηπίων και των Τεχνολογιών διαμόρφωσης Ακτών και Λιμένων.
Επιπλέον, εξετάσθηκε η ανάπτυξη Ερευνητικού Κέντρου-Παρατηρητηρίου, με την υποστήριξη της Κίνας, για τη συλλογή δεδομένων σεισμολογικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης η ανάπτυξη πρωτοβουλίας με τίτλο «Πολιτισμός, Πολιτισμική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» στην οποία θα συμπεριληφθεί και η οργάνωση έκθεσης για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία σε πόλεις της Κίνας, το ερχόμενο έτος, ενώ επιπλέον θα μεταφερθεί και η τεχνογνωσία προηγμένων τεχνικών συντήρησης σε μουσεία της Κίνας.
newmoney