Να ανασταλεί η υπουργική απόφαση που αφορά στην γνωμάτευση περί αδειών οπλοφορίας, ζητά το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ).
Η Εταιρεία, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την δυνατότητα
των γενικών γιατρών της χώρας μας να εκδίδουν ιατρικές γνωματεύσεις για την ψυχική υγεία πολιτών οι οποίοι σκοπεύουν να αιτηθούν την έκδοση άδειας οπλοφορίας. Επιπλέον τονίζουν ως επιχείρημα, ότι η ψυχιατρική εξέταση αποτυπώνει την παρούσα ψυχική κατάσταση του ασθενούς και δεν παρέχει πρόβλεψη για το μέλλον.
Η ΕΨΕ αναφέρει αναλυτικά τα εξής στη ανακοίνωσή της:
«Με την γνωμοδότηση Νο 13 της 255ης συνεδρίας του ΚΕΣΥ / 20.5.2016 και στη συνέχεια την υπουργική απόφαση Γ4β/Γ.Π./οικ 65080 / 26.8.2016 επεκτάθηκε η δυνατότητα πιστοποίησης της ψυχικής υγείας για την έκδοση αδειών οπλοκατοχής και στους γενικούς γιατρούς, επεκτείνοντας την άδεια που έδινε ο ν. 2186/1993 στους παθολόγους. Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε εσπευσμένα σε εφαρμογή αυτή την απόφαση, με έγγραφο της 4.9.2016.
Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την απόφαση αυτή, καθώς οι γενικοί γιατροί καλούνται να πιστοποιήσουν κάτι για το οποίο δεν έχουν λάβει εκπαίδευση– οι γενικοί γιατροί 3 μήνες στοιχειώδους εκπαίδευσης στην ψυχιατρική, 6 μήνες οι νευρολόγοι και καθόλου οι ειδικοί παθολόγοι. Στην πράξη αυτό ισοδυναμεί με περιθωριοποίηση και ουσιαστική ακύρωση της πιστοποίησης της ψυχικής υγείας, καθόλου επιθυμητή για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η οπλοκατοχή.
Στην καθημερινή πρακτική, η δυνατότητα σχετικής πιστοποίησης που δίδεται από τον νόμο 2186 /1993 σε παθολόγους (και κατ’ επέκταση στους γενικούς γιατρούς με την απόφαση αυτή), εκτός των νευρολόγων-ψυχιάτρων, δεν έχει ευρεία αποδοχή, καθώς στην πράξη πολλοί επιθυμούν τη μεγαλύτερη ασφάλεια της γνωμάτευσης ενός ψυχιάτρου, σε θέματα ψυχικής υγείας.
Σας τονίζω την απροθυμία των ιατρών, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιάτρων να χορηγούν αυτά τα πιστοποιητικά δεδομένου ότι η ψυχιατρική εξέταση αποτυπώνει την παρούσα ψυχική κατάσταση του ασθενούς και δεν παρέχει πρόβλεψη για το μέλλον. Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία δέχεται συχνά αιτήματα ψυχιάτρων για την έκδοση οδηγιών που να διευκολύνουν αυτή την εξέταση. Για το λόγο αυτό εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες στις 19/2/2009.
Αιτούμαστε :
– Την αναστολή εφαρμογής αυτής της υπουργικής απόφασης, έως ότου προσδιοριστούν με σαφήνεια τα προαπαιτούμενα για την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών.
– Προτείνουμε την παραπομπή στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ ή την άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας από το Υπουργείο Υγείας, με τα ερωτήματα:
α) Ποιοι μπορούν να γνωματεύσουν με επάρκεια για ζητήματα ψυχικής υγείας ;
β) Τη σύνταξη καταλόγου κριτηρίων στη βάση των οποίων μπορούν να δίνονται αυτά τα πιστοποιητικά.
Από το 2015 (απόφαση αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη, 29.12.2015) έχει θεσπιστεί τεστ 30 ερωτήσεων για την εκτίμηση των γνώσεων των υποψηφίων για τη λειτουργία και την ορθή χρήση των όπλων. Δεν μπορεί η ψυχιατρική εξέταση να μην απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα και να αποφαίνεται μόνο γενικόλογα για την ψυχική υγεία, που προϋποθέτει η ικανότητα οπλοφορίας
γ) Την άμεση σύνταξη οδηγιών του Υπουργείου Υγείας προς όσους εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά, αλλά και προς όσους τα παραλαμβάνουν.
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία διαθέτει την τεχνογνωσία για να αναλάβει αυτό το έργο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος».
Πηγή:
Πηγή: