Η δίκη είχε προσδιοριστεί για την 11η Οκτωβρίου 2016, ενώπιον του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην αίτηση ακύρωσης, ο Δήμος Ρόδου, στρέφεται συγκεκριμένα κατά του
Ελληνικού Δημοσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ζήτησε συγκεκριμένα την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 29/2014 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Νομού Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και κάθε άλλης συναφούς πράξεως και παραλείψεως οργάνου της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Διοίκησης, που έκριναν ότι το ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστο.
Στην σχετική εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου, προς το γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου, αναφέρονται τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, αδικαιολόγητα και απαράδεκτα για φορείς του δημοσίου τομέα, βρίσκεται από πολλά χρόνια σε διοικητική και δικαστική εκκρεμότητα το ζήτημα της «Ροδιακής Έπαυλης», δηλαδή του κοινόχρηστου δημοτικού ανθόκηπου στο κέντρο της πόλης, ζωτικού περιβαλλοντικά πνεύμονα αφενός και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του οποίου αφετέρου από δεκαετίες στεγάζονται και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο ευαίσθητες δομές πρόνοιας και πολιτισμού.
Η διοικητική και δικαστική αυτή εκκρεμότητα έχει τη συνέπεια παρά την εκ μέρους του Δήμου Ρόδου υποβολή αρμοδίως πλήρων φακέλων με μελέτες κ.λ.π., για τη χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα, εξαιρετικά σοβαρών σε τάξεις μεγέθους εργασιών επισκευών και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, που θα προβάλλουν και θα αναδείξουν και την πόλη και θα επιτρέψουν, με καλύτερες υποδομές, τη συνέχιση της ύπαρξης των δομών, εν τούτοις παρά την προέγκριση των χρηματοδοτήσεων, τελικά αυτές δεν υλοποιούνται, ακριβώς λόγω της διοικητικής και δικαστικής εκκρεμότητας επί του ιδιοκτησιακού και της παραχώρησης τους».
Αναφέρει παραπέρα ότι ο δήμαρχος έδωσε εντολή για την υποβολή γνωμοδότησης προς παραίτηση από ασκηθέν ένδικο βοήθημα (άρθρο 72 παρ. 1ιγ και παρ. 2 του Ν. 3852/2010) ενώ τονίζεται ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2150/1998, 2516/2005) παραίτηση από συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν νοείται, ώστε παραίτηση από αίτηση ακύρωσης είναι δυνατή μόνο από το κατατεθέν δικόγραφο και όχι από το δικαίωμα άσκησης.
Στην αντίστοιχη εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου αναφέρονται τα εξής:
Παραίτηση από δικόγραφο αίτησης ακύρωσης που εκδικάζετε στο Δ’ τμήμα
του ΣτΕ (αρ. κατάθ. Ε 518/2015)
Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 7/84492/7-10 2016 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε στο Κτηματολόγιο Ρόδου αίτηση αυτοδίκαιης περιελευσης της Ροδιακής Επαυλης στο Δήμο Ρόδου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12παρ. 2 του Ν. 2100/1952. Κατά αυτής της ενέργειας μας, η ΕΤΑΔ άσκησε ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμεί η διευθέτηση του θέματος, έως το πέρας της δικαστικής διαδικασίας.
Μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη για την επίλυση του θέματος αποφεύγοντας τις άσκοπες και χρονοβόρες περαιτέρω σχετικές δικαστικές ενέργειες, στάλθηκε από το Δήμο Ρόδου το υπ. αρ. 2/80215/27-9-2016 έγγραφο μας, με το οποίο ζητήθηκε από τον Υπουργό η νομοθετική τακτοποίηση του θέματος της παραχώρησης της χρήσης της συγκροτημένης από τις εξής επτά (7) μερίδες του Κτηματολογίου Ρόδου «Ροδιακής Έπαυλης»: ΙΙ535Α, Π-537, ΙΙ-532, II-534Α, 11-530, 11-473, 11-538.
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρης με το Α.Π. 632/29-09-2016 έγγραφο του δήλωσε «την πρόθεση της κυβέρνησης ν’ αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου στο Δήμο Ρόδου για επαρκές χρονικό διάστημα» με χρήση η οποία «πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών και επισκεπτών της πόλης και θα πρέπει να εξυπηρετεί πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς».
Στη συνέχεια του παραπάνω εγγράφου και προκειμένου νο κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη νομοθετική τακτοποίηση του θέματος, μας ζητήθηκε από το γραφείο του Υπουργού, σύμφωνα και με σχετική δέσμευση του Δήμου στο παραπάνω έγγραφο μας, να παραιτηθεί ο Δήμος από περαιτέρω σχετικές δικαστικές ενέργειες, δηλαδή να παραιτηθεί από ασκηθέν ένδικο βοήθημα (άρθρο 72 παρ. 1 ιγ και παρ. 2 του Ν. 3852/2010).
Προτείνεται λοιπόν ο Δήμος Ρόδου, σύμφωνα και με τη συνημμένη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου (αρ. πρωτ. 2/84492/7-10-2016), υπό την παραπάνω περίσταση ανάγκης, με απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής να αποφασιστεί η παραίτηση απο το δικόγραφο της από 02-02-2015 (αρ. καταθ. Ε518/2015) αίτησης ακύρωσης που εκδικάζεται στο Δ’ τμήμα του ΣτΕ στις 11-10-2016 ή σε άλλη μετ’ αναβολή δικάσιμο
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ»
Πηγή:www.dimokratiki.gr