Νόμος του 1905 για τη λαϊκότητα του κράτους απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους
Μετά την αντιπαράθεση για το μπουρκίνι φέτος το καλοκαίρι, το ανώτατο
διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο είναι νόμιμος ο στολισμός των δημόσιων κτηρίων με χριστουγεννιάτικες φάτνες.
Ένας νόμος του 1905 για τη λαϊκότητα του κράτους απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους. Πέρυσι είχε προκληθεί σάλος με τις φάτνες που αναπαριστούσαν τη γέννηση του Ιησού και είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα δημαρχεία, ωστόσο τα δικαστήρια που εξέτασαν τις υποθέσεις σε κάθε πόλη ξεχωριστά εξέδωσαν διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις.
Σχεδόν δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, η ειδική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισε σήμερα ότι ο νόμος του 1905 δεν απαγορεύει τις φάτνες στα δημόσια κτίρια παρά μόνο αν πρόκειται για “ένδειξη αναγνώρισης μιας λατρείας”.
Σύμφωνα με την Ορελί Μπρετονό, οι φάτνες επιτρέπεται να τοποθετηθούν εφόσον αποτελούν τμήμα του εορταστικού στολισμού για τα Χριστούγεννα. Δεν πρέπει όμως να συνοδεύονται από καμία “υπόνοια θρησκευτικού προσηλυτισμού” αλλά να διατηρούν “τον χαρακτήρα μιας πολιτισμικής εκδήλωσης”.
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο συνήθως δεν παρεκκλίνουν από την πρόταση των εισηγητών.
Στα τέλη Αυγούστου πολλοί δήμοι της νότιας Γαλλίας απαγόρευσαν τα μπουρκίνι, το μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, θεωρώντας το θρησκευτικό σύμβολο. Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε κατόπιν ότι το ένδυμα αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί γιατί δεν προκαλεί προβλήματα στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.